Na de vondst van 4,5 miljoen illegale sigaretten in Elverdinge: “Nooit iets verdachts gemerkt”

De gebouwen worden verhuurd aan verschillende ondernemers.© TOGH
De gebouwen worden verhuurd aan verschillende ondernemers.© TOGH
Redactie KW

Nadat Elverdinge in september opgeschrikt werd door een hevige explosie op de site Hardy kwam het bedrijventerrein vorige week opnieuw in opspraak toen zes Polen er opgepakt werden voor grootschalige sigarettensmokkel. Nochtans merkten buurtbewoners, andere huurders en de verhuurder niets verdachts op. “Nochtans ben ik er eind september nog binnen geweest. Er was niks te zien van sigaretten”, zegt de verhuurder.

De douane arresteerde op 15 december zes personen in het kader van een onderzoek naar grootschalige sigarettensmokkel en nam ook 4,5 miljoen sigaretten in beslag van het merk ‘Lambert & Butler’. Dat is een Brits merk en de pakjes waren voorzien van Engelse opschriften. De organisatie produceerde massaal goedkope sigaretten van slechte kwaliteit die ze dan in nagemaakte verpakkingen van bekende merken stak om ze aan grof geld te kunnen verkopen. De inbeslagname van de 4,5 miljoen sigaretten vertegenwoordigt 1,55 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en btw.

De sigaretten en arrestanten werden gevonden tijdens een inval van de douane in een loods op de site Hardy langs de Veurnseweg in Elverdinge. De gebouwen maakten vroeger deel uit van het bouwbedrijf Hardy Bouw nv, dat in 2007 failliet ging. Sindsdien worden de gebouwen verhuurd aan andere ondernemers.

Korte verhuurtermijnen

Buurtbewoners hadden alvast niets gemerkt van verdachte praktijken op de site, vooral ook omdat er in de gebouwen een aantal andere ondernemers gevestigd zijn die wel correct te werk gaan. Een van hen is Ivan Foubert, die koetswerkherstellingen doet en daarbij gespecialiseerd is in oldtimers. “ Ik was op het moment van de inval niet aanwezig, maar ik heb er uiteraard wel van gehoord ”, zegt hij. “Mij heeft de politie nog niet ondervraagd, maar ik weet niet of ik ze veel zal kunnen helpen. Je ziet regelmatig wel eens mensen passeren, maar wat ze binnen doen, kan ik toch ook niet weten. Het valt me wel op dat sommige loodsen maar voor korte tijd verhuurd worden. Wellicht gaat dat dan om ondernemers die dringend opslagruimte nodig hebben. Voor de verhuurder is het zo wellicht onmogelijk om op de hoogte te blijven wie er allemaal in zijn loodsen zit.”

Ivan huurt nu al twee jaar een loods op de site. “In het begin was ik zeker tevreden over de locatie, maar in 2020 zijn er toch al enkele problemen geweest. Zo was er in september nog een zware explosie (in een herstelplaats voor tractorbanden, red.) waarvan we natuurlijk hinder ondervonden hebben. Een paar weken zonder elektriciteit zitten, dat is allemaal niet zo plezant, zeker in coronatijden.”

Stromannen

De ateliers en werkruimtes worden verhuurd door North Immo. Het bedrijf verhuurt industrieel vastgoed en heeft vier verschillende locaties in zijn portefeuille, goed voor een honderdtal huurders. “Wij wisten van niks”, zegt zaakvoerder Willy De Busschere. “Nochtans waren we nog binnen geweest in die loods in september na die ontploffing omdat er een paar platen waren verschoven. We hebben daar niks, maar dan ook niks, gezien van sigaretten . Voorlopig ben ik nog niet gecontacteerd door de speurders, maar mijn dochter wel. Eerstdaags moet ze eens de huurcontracten en betaalbewijzen gaan tonen. Die huurders stonden een serieus stuk achter met de huur, bijna zes maanden. Het grote probleem is dat die criminelen werken met stromannen die voor hen die contracten afsluiten. Ik denk dan ook dat we mogen fluiten achter onze achterstallige huur. Hoe moeten wij een buitenlands bedrijf voor de rechter slepen? Als je hen aangetekend schrijft, krijg je toch nooit antwoord.”

De site zorgde dit jaar al voor kopzorgen in het bedrijf. “We hebben nog maar een ontploffing gehad op dezelfde site”, zucht Willy. “ 2020 is al de moeite geweest. Je zou het liever kwijt dan rijk zijn… Mochten we een goed bod krijgen, dan zouden we het zeker verkopen. Het is er niet gemakkelijk om iets te verhuren. Onze andere sites doen het op dat vlak veel beter. Al is het natuurlijk niet zo dat iedereen zich daar met louche zaken bezighoudt. Al de rest werkt wel op een correcte manier.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.