Crowdfunding voor Harry en Jerina van Huis Gemaakt haalt 50.000 euro op: “Het is zot hoe lief mensen zijn”

Olaf Verhaeghe

Nadat de West-Vlaamse uitbaters van Algarve Safari Lodge in het Portugal het Huis Gemaakt-koppel Harry en Jerina uitnodigden voor een weekje gratis vakantie, is vrijdagochtend ook een heuse crowdfunding voor het sympathieke Kortrijkse gezin opgezet. De familie van Harry en Jerina is intussen betrokken bij de inzamelingsactie en juichen het initiatief toe. “Het is superlief en echt te gek wat mensen allemaal voor hen willen doen”, klinkt het. Vrijdagmiddag tikte de teller al het doel van 20.000 euro aan, vrijdagavond ging het richting 50.000 euro.

Een huis wonnen ze deze week niet, de harten van heel Vlaanderen wel. De Kortrijkse twintigers Harry en Jerina en hun twee kleuters grepen in de finale van Huis Gemaakt net naast hun zelfgerenoveerde woning aan het Volksplein. Een domper na maandenlang keihard werken en een bijzonder avontuur. Hoewel het nipte verlies wel aankwam bij het gezin, blijven vooral ook de vele duizenden hartverwarmende reacties op sociale media hangen.

Reis naar Portugal

Zo nodigden Sophie Vindevogel en Wim Blommaert het koppel donderdag al uit voor een weekje gratis vakantie in hun vakantiedomein in het zonnige Portugal . “Op een of andere manier herkenden we onszelf in hen, wij konden ons helemaal in hun plaats stellen. Toen wij hier in Portugal aan onze droom begonnen, was dat evengoed met vallen en opstaan”, vertelde Sophie aan onze krant. “Zo’n lieve, joviale mensen, zo’n mooi gezinnetje… Zij verdienen het om even samen op adem te kunnen komen, in een rustige omgeving zoals wij die hier hebben.” De kans lijkt groot dat het Kortrijkse koppel op die uitnodiging in zal gaan.

Maar er is intussen nog meer aan de gang. Op Facebook werd woensdagavond al geopperd om een crowdfunding te organiseren voor Harry en Jerina. Dorien De Loore en Marnik De Clercq uit het Antwerpse Borgerhout voegden de daad bij het woord en lanceerden zelf een spontane inzamelingsactie . “Heel impulsief, vanuit ons hart”, vertelt Dolien. “We doen zo’n dingen normaal nooit, maar we waren echt ontroerd door de puurheid van het koppel. Het is absoluut de bedoeling om het geld dat we inzamelen tot bij Harry en Jerina te krijgen. Wie weet kan het hen helpen in de zoektocht naar een eigen droomhuisje.”

Familie betrokken bij crowdfunding

Intussen hadden Dorien en Marnik al contact met de familie van het Kortrijkse Huis Gemaakt-koppel. Luna Descamps, de jongere zus van Harry, en Jerina’s schoonbroer Lander ontfermen zich mee over de crowdfunding. “Het was even schrikken en kijken of hun initiatief wel echt en oprecht was, maar dat bleek wel het geval te zijn”, legt Luna. “Het is een heel mooie geste, vol goede bedoelingen om Harry en Jerina op weg te helpen. Hoe zij erop reageren? Ik denk zelfs dat mijn broer het nog niet weet. (lacht) Sowieso zijn ze heel gecharmeerd door alle mooie reacties. Het is beresjiek om te zien hoe iedereen met hen meeleefde en het hen gunde.”

Om ervoor te zorgen dat er geen verspreide inzamelingen gestart worden, houdt de familie van Harry en Jerina het dus bij één crowdfunding. Die telde na één voormiddag al 2.000 euro. “Het waren heel intense maanden voor hen als koppel, voor hen als gezin. Ze vinden het allemaal heel zot en voelen zich overweldigd door wat er de laatste dagen is gebeurd”, aldus Luna nog. “Ergens is er ook een gevoel dat het niet allemaal echt is. (lacht) Mijn broer en Jerina kwamen op televisie over zoals ze ook echt zijn: ze waren helemaal zichzelf en zijn dat ook doorheen het hele avontuur gebleven. Het zijn echt crèmes van mensen die alles voor elkaar en hun gezinnetje zouden doen. Nu willen ze vooral eventjes rust nemen en alles laten bezinken.”

Jerina en Harry konden we nog niet bereiken nadat het oorspronkelijke doel van 20.000 euro werd bereikt, zus Luna wel. “Het is ongelooflijk dat we zo snel het doel bereikt hebben en het blijft maar komen. Ik kan mijn broer nog niet bereiken, maar ik ben zeker dat hij heel emotioneel zal reageren als hij vanavond thuiskomt. We zullen het doelbedrag wat optrekken zodat ze met dat geld naar de bank kunnen en toch een bod kunnen doen op hun droomhuis, het huis dat ze verbouwd hebben voor het tv-programma.” Vrijdagavond ging de teller al richting 50.000 euro, ver boven het oorspronkelijke doel. Ook voor Kenny en Amber, het andere koppel van Huis Gemaakt dat naast hun woning greep, is intussen een inzamelingsactie opgestart.

Wie Harry en Jerina wil steunen en mee het doel van de crowdfunding wil helpen bereiken, kan hier terecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.