Na coronajaar opnieuw plechtigheid rond ‘Gevecht van Snaeskerke’

Roger Rondelez, gewezen luitenant-kolonel bij de Rijkswacht en voorzitter van de heemkring Gestella, poseert bij de gedenkplaat ter nagedachtenis van de vijf gesneuvelde Belgische rijkswachters. © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Op vrijdag 27 augustus worden tijdens een plechtigheid aan de noordkant van de Kalsijdebrug in Snaaskerke de vijf Belgische gendarmen herdacht die er tijdens de ‘Groote Oorlog’ sneuvelden. Vorig jaar kon de ceremonie niet plaatsvinden, dit jaar is het grote publiek welkom om alles mee te volgen. “En het is absoluut de moeite waard, we hebben een knap programma samengesteld”, zegt mede-organisator Roger Rondelez.

Het was in de vroege ochtend van 25 augustus 1914, toen ter hoogte van de brug over het kanaal Plassendale-Nieuwpoort een eskadron Duitse kurassiers – zwaar bewapende cavaleriesoldaten – werd opgehouden.

Vijf gendarmen

Ze waren op weg naar Oostende om na te gaan of de Engelsen er nog geen troepen aan land hadden gebracht. Maar gendarmen uit verschillende West-Vlaamse brigades, versterkt door collega’s uit Henegouwen, de zogenaamde ‘Groupe Mons’, gingen de confrontatie met de Duitsers aan.

Het ‘Gevecht van Snaeskerke’ barstte los, tussen de brug en de wijk ‘Kromme Elleboog’. De Belgische gendarmen konden verhinderen dat de Duitse eenheid de verkenning richting Oostende verder zette, maar de balans van de confrontatie was relatief zwaar. Bij de Gendarmerie vielen vijf slachtoffers te betreuren en aan Duitse zijde overleed één soldaat in het militair hospitaal van Oostende aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Gendarmen gingen op 25 augustus 1914 de confrontatie aan met Duitse kurassiers

De herdenking die we op vandaag kennen, is een initiatief van Heemkring Gestella en het FSSPol, het Koninklijk Fonds voor Sociale Solidariteit bij de Politiediensten. Een van de voortrekkers is Roger Rondelez (71), voorzitter van de heemkring en gewezen luitenant-kolonel bij de Rijkswacht, onder meer in Brussel, Ieper en West-Vlaanderen. Tussen 1969 en 2001 was hij onder meer actief als verbindingsofficier voor onze provincie.

“Deze herdenking blijft, ook na 107 jaar, belangrijk”, zegt Roger Rondeleze. “Misschien komt dat voor een stuk uit nostalgie. De Rijkswacht bestaat niet meer, en je wil de tradities van toen toch blijvend in ere houden. We mogen onze geschiedenis nooit vergeten. En ja, dat ik mij achter de herdenking schaar komt voor een stuk vanuit mijn achtergrond als gendarme. Toen ik bij Gestella belandde, begon ik opzoekingswerk te doen naar de feiten van toen. ‘Verdorie’, dacht ik, ‘deze gebeurtenissen moeten we in de kijker zetten.’ Zo belandden we in 2015 bij onze eerste herdenking en de inhuldiging van een gedenkplaat.”

Iedereen welkom

Vorig jaar werd de herdenking te midden van de coronacrisis afgelast. Dit jaar is het grote publiek opnieuw welkom, vanaf 10 uur bij de Kalsijdebrug.

“Ons programma oogt fraai”, stelt Roger Rondelez. “Er is een toespraak van burgemeester Gauthier Defreyne en de voorzitter van FSSPol, gevolgd door een bloemlegging door de verschillende overheden, de politiezone en de provinciecommandant. Daarna volgt een bezinningsmoment en zullen ruiters van de federale politie de ‘Last Post’ en ‘Te Velde’ brengen. Een muzikant speelt vervolgens ons nationaal volkslied en ‘Amazing Grace’, waarna een mars van de Rijkswacht het geheel afsluit. Absoluut de moeite waard.”

Ook figuranten en vaandeldragers tekenen present. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier