Na corona bij leiders Chiro Machelen: nog geen leden besmet, speelpleinwerking wel stopgezet

Sfeerfoto van het voorbije kamp van Chiro Machelen. © Facebook Chiro Machelen
Xavier Coppens

Nadat in Zulte zes leiders van Chiro Machelen na het zomerkamp positief testten op het coronavirus, moest de volledige leidingsploeg in quarantaine en werden 60 kinderen preventief getest. 90 procent van die testresultaten is intussen bekend en voorlopig testte geen enkel lid positief. Er zijn vandaag wel nog 3 bijkomende besmettingen vastgesteld bij de begeleiders van het kamp. Ook in de Machelse speelpleinwerking testte een kind positief, waardoor die onmiddellijk wordt stopgezet.

Chiro Machelen trok begin augustus op zomerkamp naar het Waalse dorpje Gemmenich. Netjes in bubbels en volgens alle hygiëneregels. In twee afzonderlijke kampdelen ook, volgend op elkaar om aan de coronarichtlijnen te voldoen. Het kamp zelf verliep prima en veilig.

Het eerste kampdeel liep af op 6 augustus, het tweede op 11 augustus. Enkele dagen na afloop van het tweede deel, kreeg één van de leiders van het eerste kampdeel last van Covid-symptomen. Die liet zich onmiddellijk testen en testte op vrijdag 14 augustus positief. Omdat de jongere sinds 6 augustus niet meer in contact was gekomen met leden, maar wel met de leiding, liet heel de leidingsploeg zich onmiddellijk testen en gingen ze ook in quarantaine.

Intussen zijn verschillende testresultaten van de rest van de leidingsploeg gekend. Momenteel zijn er 6 positieve testen. “De positief geteste leiders stellen het momenteel vrij goed en kennen slechts milde symptomen. We wensen hen in de eerste plaats veel beterschap”, zegt burgemeester Simon Lagrange.

Alle leden van het tweede kampdeel worden getest

“We nemen deze situatie zeer ernstig. We zijn in nauw overleg met de chiroleiding, onze huisartsen en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is belangrijk dat we kort op de bal spelen, de verdere verspreiding van het virus snel en accuraat indammen. Daarom blijven alle leiders in quarantaine. Bij elke positief geteste persoon brengen we zijn of haar dichte contacten nauwkeurig in kaart. Deze contacten worden eveneens snel getest. Van de negatief geteste personen wordt binnen enkele dagen een tweede test afgenomen.”

“Ik wil de chiroleiding uitdrukkelijk bedanken voor hun snelle, kordate en verantwoordelijke aanpak“, zei burgemeester Simon Lagrange. “Ze hebben alles gedaan zoals het moet, en zelfs meer. Het is jammer en brute pech dat dit moet gebeuren. Door snel en alert te reageren kunnen we verder onheil hopelijk voorkomen.”

“In samenspraak met de huisartsen en met het Agentschap Zorg en Gezondheid uit voorzorg werd beslist om een test af te nemen bij alle deelnemers aan het tweede kampdeel.” Intussen zijn ruim 90 procent van de testresultaten gekend en voorlopig testten geen leden (kinderen) van het kamp positief. Goed en hoopvol nieuws dus, al zijn maandag wel nog 3 bijkomende besmettingen vastgesteld bij de begeleiders van het kamp. “De contacttracing wordt hier dan ook verder gezet. Alle dichte contacten van de positief geteste personen worden gecontacteerd en getest. De negatief geteste personen krijgen binnen enkele dagen een tweede test.”

Alle leden en animatoren van de speelpleinbubbel zullen getest worden

Bovendien is maandag ook een positieve test gebleken van een deelnemer/deelneemster aan de Machelse speelpleinwerking. Hij/zij nam vorige week deel aan de speelpleinwerking in zaal Guldepoort. Alle leden en animatoren van deze speelpleinbubbel zullen getest worden. De ouders worden hiervoor telefonisch gecontacteerd. Volgens de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid moeten enkel de deelnemers van donderdag 13 en vrijdag 14 augustus getest worden.

Speelpleinwerking stopgezet

“In overleg werd besloten om uit voorzorg ook de deelnemers van maandag 10 tot woensdag 12 augustus te testen”, aldus nog burgemeester Simon Lagrange. “Verder beslisten het gemeentebestuur en de Machelse speelpleinwerking met pijn in het hart om de activiteiten van de volledige speelpleinwerking in Machelen uit voorzorg stop te zetten. Het speelplein liep normaal tot vrijdag.”

“Het is dus duidelijk dat het virus sterk circuleert. Voorzichtigheid is meer dan ooit de boodschap: beperk uw contacten, houd afstand, was uw handen en draag een mondmasker. Aarzel bij symptomen niet om meteen uw huisarts te contacteren.”

Het gemeentebestuur en de huisartsen blijven de evolutie van het coronavirus nauw opvolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier