Na brand in voorjaar viert Unicars 65ste verjaardag

"Er werden naast de nieuwe ook heel wat legendarische Fordmodellen getoond", vertellen Pedro en Carlo Durie. (foto ACK)
Redactie KW

De 65ste verjaardag van Ford Unicars stond eerder dit jaar gepland, maar door een brand in de showroom kon het feest toen niet doorgaan.

“Op 30 april omstreeks 18.45 uur merkten voorbijgangers dat er in de showroom vlammen vanonder de motorkap van een Ford Focus benzinewagen sloegen”, vertelt zaakvoerder Carlo Durie. “Ze sloegen alarm bij de conciërge die meteen de brandweer verwittigde en ging kijken. De batterij van de wagen was aan het opladen en door een kortsluiting ontstond er brand. De Ford Focus was rijp voor de schroothoop en er was heel wat roet- en waterschade. Zo zaten tal van wagens onder een laag roet, het plafond was gehavend en moest worden vernieuwd. Kortom, een ware ravage en toch had het nog veel erger kunnen zijn. De datum van de opendeurdag stond toen al vast, maar we hebben die moeten verplaatsen.”

Vierde generatie

De nieuwe datum werd vastgesteld op 7 oktober. Het werd een gigantisch succes: vele honderden mensen kwamen in drommen naar Unicars afgezakt. Er werden naast de nieuwe ook heel wat legendarische Fordmodellen getoond. De oudst tentoongestelde wagen dateerde van 1929. Zaakvoerders van het bedrijf – met vestigingen in Diksmuide, Brugge en Oostende – zijn Pedro (60) en Carlo Durie (62), derde generatie in een familie die intussen een begrip geworden is in de autobranche.

“Het begon bij grootvader Cyriel die in de IJzerlaan een garage had. In 1954 zijn dan onze ouders Fernand en Ludwine Durie gestart met het bouwen van een toonzaal naast hun woning in de Esenweg. De zaak groeide verder en de showroom werd uitgebreid. In 2002 werden de garage en de showroom herbouwd en in 2004 werd de garage in Oostende opgestart, in 2017 gevolgd door de opening van de afdeling in Brugge.”

Ondertussen waren de ouders al op rust en waren het de zonen Pedro en Carlo Durie die zaakvoerders werden en nog altijd zijn. De vierde generatie staat ook al klaar: Kris en Evelien Durie, zoon en schoondochter van Carlo, zijn klaar om hun schouders onder de zaak te zetten. “De zaak blijft een familiezaak waarbij de klant geen nummer is, maar een bekende, voor wie we een persoonlijke aanpak hoog in het vaandel dragen. We willen dat vooral behouden. Hoewel alles nu meer computergericht en technisch is, blijven we streven naar een vlotte en kwalitatieve dienstverlening. Alles van verkoop tot carrosserie gaat nu op de een of andere manier door de computer. Wat wij doen, is ruimer dan auto’s verkopen en herstellen, we doen ook de carrosserie voor alle merken en voor verzekerings- en leasemaatschappijen. Tegenwoordig werken we met een 48 personeelsleden die gelukkig ook hierin meegaan. Vandaag wilden we vooral de geschiedenis van de Ford in beeld brengen met de vele unieke modellen die we konden uitstallen. Daarbij willen we ook nog eens extra de alerte voorbijgangers bedanken om te waarschuwen : dankzij hen kon er erger worden voorkomen en voor vandaag ook nog eens onze dank en een pluim voor onze medewerker Simon Ver Elst die deze opendeurdag tot in de puntjes heeft georganiseerd.” (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier