Na aanpassing nu toch bouwvergunning voor drie flatgebouwen in Geluwe: “Hopen eind 2022 klaar te zijn”

De nieuwbouw aan het Sint-Maartensplein moet er zo uitzien.© ERA
De nieuwbouw aan het Sint-Maartensplein moet er zo uitzien.© ERA
Redactie KW

Het immokantoor ERA uit Geluwe is gestart met de verkoop van flats in drie appartementsgebouwen middenin het stadscentrum van Wervik. Na een nieuwe en herwerkte aanvraag leverde het schepencollege een bouwvergunning af.

Het schepencollege verleende aan projectontwikkelaar Wim Beyaert van Bright City uit Zwevegem in oktober 2019 een omgevingsvergunning. Tijdens het openbaar onderzoek werd één bezwaar ingediend.

Een eigenaar van een flat in een ander appartementsgebouw op de hoek van de Speie- en Keizerstraat trok naar de deputatie en kreeg daar gelijk. De deputatie weigerde in mei vorig jaar de bouwvergunning. De plannen werden door de bouwheer aangepast en er volgde een nieuwe aanvraag die nu dus werd goedgekeurd door het schepencollege.

Woning Keizerstraat

De oplossing kwam er door de aankoop van de kleine alleenstaande woning in de Keizerstraat, naast de garage achteraan de grote herenwoning van wijlen Roger Delva. “Ook die woning zal worden gesloopt, wat zorgt voor minder diepe bebouwing”, aldus schepen van Omgeving en Ruimte Bert Verhaeghe (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project). “Tijdens het nieuw openbaar onderzoek werd geen enkel bezwaarschrift ingediend.”

“Vroeger was het langs de Leie vuil en wilde niemand daar wonen, nu is het er mooi en aantrekkelijk”

Door de aankoop van de woning in de Keizerstraat komen er nu 21 in plaats van 17 flats. Het pand op het Sint-Maartensplein werd eerst verkocht aan Johan Vander Meiren van Air Events uit Beselare. Hij diende een aanvraag in voor de bouw van tien flats. Het schepencollege leverde evenwel geen bouwvergunning af omdat de aanvrager te weinig rekening hield met de omgeving. Vander Meiren stelde de grote herenwoning weer te koop. ERA Geluwe staat in voor de verkoop. “Daar mogen we zeer trots op zijn”, zegt makelaar Bram Loontjens. “Qua timing van de bouwwerken zijn we onder meer afhankelijk van een eventueel archeologisch onderzoek. Het gaat om drie aparte appartementsgebouwen en die zullen allemaal samen worden gebouwd.”

Zicht op de Leie

De appartementen hebben allemaal verschillende oppervlakten en prijzen. “Er zijn geen twee appartementen hetzelfde”, zegt Bram. “Sommige flats zullen zicht hebben op zowel de Leie als het Sint-Maartensplein. Er zijn momenteel al twee flats in de Keizerstraat verkocht en de verkoop is nog maar begonnen. Er is veel interesse.”

In de Keizerstraat komen er tien flats, in de Leiestraat zes en tenslotte vijf op het Sint-Maartensplein. Daar is de derde verdieping de duurste van het hele lot: 345.856 euro voor een oppervlakte van 135,6 vierkante meter met twee slaapkamers. Het goedkoopste appartement is gelegen in de Keizerstraat : 154,750 euro voor een oppervlakte van 74,04 vierkante meter met één slaapkamer op de eerste verdieping.

Toekomst

Wonen langs de Leie wordt misschien wel de toekomst. Ook in Wervik zo te zien. Lang geleden kwamen op de Leiekaai de eerste appartementsgebouwen. “Wonen langs de Leie is overduidelijk de toekomst”, zegt Bram. “Vroeger was het langs de Leie vuil en wilde niemand daar wonen. Er waren toen enorm veel vooroordelen. Het stonk en er liepen ratten rond. Nu is het mooi en aantrekkelijk. We hopen eind volgend jaar klaar te zijn.”

De afgelopen jaren kwamen er in Wervik vele tientallen flats bij. “Er is nog altijd een markt voor want de vraag blijft”, geeft Bram Loontjens aan. “In dit geval werken we samen met projectontwikkelaar Wim Beyaert van Bright City uit Zwevegem en is dat iemand die al zijn strepen heeft verdiend.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.