Na 900 dagen ‘Van Straat naar Zorg’ werden meer dan 60% van de Kortrijkse dak- en thuislozen bereikt
Op 5 maart 2022 werd de straatverpleegkundige in het leven geroepen in de regio Zuid-West-Vlaanderen om extra zorg op te nemen voor dak- en thuislozen. De voorbije 30 maanden hebben de twee straatverpleegkundigen en één straatpsycholoog in Kortrijk al 250 unieke personen kunnen bereiken, goed voor meer dan 60% van de Kortrijkse volwassen dak- en thuislozen.
Ruim twee jaar geleden werd het project ‘Van Straat naar Zorg’ gelanceerd in Kortrijk waarbij de twee straatverpleegkundigen Fauve Baert en Karima Riahi, bijgestaan door straatpsychologe Marie Lagae, ondersteuning bieden aan dak- en thuislozen in Kortrijk. Twee op de drie heeft gezondheidsproblemen. Bij 27 procent is er sprake van (vermoedelijke) psychische of psychiatrische problemen. 14 procent heeft chronische lichamelijke problemen en 5 procent heeft een fysieke beperking. Volgens de dak- en thuislozentelling van 30 oktober 2021 spreken we in Kortrijk van 376 volwassenen en 191 kinderen.
Ook sociale en psychische hulp
“Er zijn heel wat hulpvragen die zuiver medisch van aard zijn, maar die gaan in zeer veel gevallen gepaard met ernstige sociale en psychische/psychiatrische moeilijkheden. Daarom werd mijn functie in het leven geroepen, die beter tot zijn recht komt als ik meega op pad”, legt Marie uit. “Ons doelpubliek is wantrouwig naar hulpverlening. Ze vinden hun weg niet naar psychologische zorg, ook al zijn er goedkope formules, dus ga ik naar hen.”
De meerwaarde van straatzorg is dat de gezondheidszorg letterlijk naar de cliënt toe gaat en net die brug bouwt die noodzakelijk is om een betere gezondheidsopvolging op de rails te zetten. ‘Van Straat naar Zorg’ verwees 70% van de dak- thuislozen die ze volgen door naar een andere organisatie. Op deze manier kwamen 48% van de gevallen terug in de reguliere medische zorg terecht zoals de huisarts, ziekenhuis of psychiater – wat in duidelijk stijgende lijn is ten opzichte van 2022 (36%) – en 52% bij hulpverleningsdiensten zoals OCMW, CAW, Housing First of nachtopvang.
“De straat maakt ziek. Met preventieve zorg proberen we alvast erger te voorkomen” – Fauve
Fauve Baert is sinds februari aan de slag als straatverpleegkundige. “In het begin merk je wantrouwen, de aanzet is niet gemakkelijk. Maar eenmaal de drempel voorbij kan je een mooi parcours afleggen en ontwikkel je een professionele vriendschapsband. Dankzij ‘mond-tot-mondreclame’ kon ik meer mensen bereiken. Soms zie je echt schrijnende zaken. Zaken die vermijdbaar zijn door structurele oplossingen te voorzien, zoals huisvesting. De straat maakt ziek. Met preventieve zorg proberen we alvast erger te voorkomen.”
Van 2022 tot eind 2024 neemt De Brug de financiering van de straatverpleegkundigen op zich. Vanaf 2025 is de stuurgroep op zoek naar middelen die de straatverpleegkundigen kunnen verankeren in Kortrijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier