Na 55 jaar stopt decoratie Missiaen in Bissegem

Henk Mis-siaen (54) stopt eind dit jaar met decoratiewinkel Missiaen in Bissegem. De zaak werd 55 jaar geleden opgericht door zijn ouders Willy (80) en wijlen Anna Rollez. Een brand maakte een eind aan het familieverhaal, maar Henk bleef niet bij de pakken neerzitten.

Henk Missiaen: “De winkel van decoratie Missiaen blijft nog bestaan tot eind 2020.” (foto EDB)©ELS DELEU
Henk Missiaen: “De winkel van decoratie Missiaen blijft nog bestaan tot eind 2020.” (foto EDB)©ELS DELEU

Willy Missiaen begon als schilder en werkte bij Kordekor. In 1960 startte hij zijn schildersbedrijf Decor Missiaen in zijn ouderlijke huis in de Mgr. Callewaertstraat in Marke. In mei 1965 kochten Willy Missiaen en wijlen Anna Rollez, net voor hun huwelijk in juli, een pand in de toenmalige Kerkstraat, die nu Driekerkenstraat is. Ze bouwden het pand om tot een winkel die in september van hetzelfde jaar opende. Anna stond in de winkel. Ze was naaister en maakte ook zelf gordijnen en overgordijnen. Het koppel deed dit tot in 1990 het gezin van hun zoon Henk de winkel overnam.

“Zelf ben ik al bijna 35 jaar bezig als schilder. Ik begon toen ik van het leger kwam”, vertelt Henk. Later werd de winkel nog verbouwd door een garage in te nemen. De voordeur werd verplaatst en er kwam een grotere etalage. Henk kocht ondertussen ook een atelier in de Oliemolenstraat. Hij deed schilder- en decoratiewerken op verplaatsing en zijn partner Nathalie Soenen runde laatst de winkel. De laatste jaren was de winkel open op afspraak.

Brand

Op 8 juni van dit jaar sloeg echter het noodlot toe. Een brand verwoestte het atelier van Henk. “ik ben vrijwel al mijn materiaal kwijt! Enkel wat in mijn bestelwagen en in de winkel lag, kon ik behouden. Alles was in één keer weg”, zucht Henk. Samen met zijn drie zonen heeft hij zelf het atelier opgekuist.

“Bijna niets was nog bruikbaar. Ik wacht nog altijd op het geld van de verzekering maar weet nu al dat dit niet voldoende zal zijn om alles weer aan te kopen. Ik ben 54 jaar, dus helemaal opnieuw beginnen, zit er ook niet in.” Henk moest veel besproken werk annuleren omdat hij de nodige materialen niet meer heeft. “Enkel kleine werken kon ik nog doen.”

eigen schildersafdeling

“Gelukkig kreeg ik al de dag na de brand een voorstel van DTA-projects, een bouw- en renovatiebedrijf uit Marke waarmee ik nog samenwerkte. Zij wilden een eigen schildersafdeling oprichten. Dat mag ik regelen en ik mag ook op zoek naar personeel hiervoor. Indien nodig ga ik nog mee op de baan. “Heel wat zaken uit de winkel, zoals de mengmachine, worden door hen overgenomen.

Henk startte ondertussen al bij DTA-projects. De winkel van decoratie Missiaen blijft nog bestaan tot eind 2020. “Ik zal verder mijn klanten bedienen maar voor de rekening van mijn baas.” Het atelier zal Henk samen met zijn zonen herstellen. “Wanneer dit zal klaar zijn, weet ik nog niet. Ik wacht nog op de verzekeringen om te kunnen starten. Ik behoud er een apart gedeelte om te knutselen. Eén van mijn hobby’s is meubeltjes maken. Ook verbouwen bij en samen met mijn drie zonen doe ik graag en ik geniet ook van mijn kleinzoontje!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.