Na 5 jaar weer kajakrace voor studenten op de Leie in Kortrijk

Het ging er hard aan toe op de kajakrace. © AN
Redactie KW

Het was al van 2015 geleden dat Kortrijk Studentenstad nog eens hun legendarische kajakrace kon organiseren. Woensdagnamiddag trotseerden meer dan 30 teams van Kortrijkse studenten de gietende regen en de gierende wind om te strijden voor de beker en de eer van hun club.

Zowat alle Kortrijkse studentenclubs waren woensdagnamiddag vertegenwoordigd aan de verlaagde Leieboorden. Ze verdedigden er de kleuren van hun club in de jaarlijkse kajakrace van Kortrijk Studentenstad. Strijden deden ze voor de eer, een beker en de titel van Club van ‘t Stad. Een wedstrijd tussen alle verenigingen die het hele jaar loopt en waar de race op woensdag een onderdeel van was.

Het weer zat echter niet mee. Twee studenten kieperden in hun enthousiasme om met hun kajak en moesten door brandweerzone Fluvia gered worden. De twee werden met rode wangen en een stevig deken onmiddellijk afgevoerd. Ook de andere kajakkers ondervonden wel wat problemen. Het was voor de meesten immers de eerste keer dat ze in een kajak zaten. Door de werken aan de verlaagde Leieboorden werd de race de afgelopen 5 jaar opgeschort.

“Het was echt enorm lastig. Wij bleven de hele tijd naar rechts afwijken en dat terwijl ik toch maar een pintje had gedronken”, lacht Lennart Delporte, praeses van studentenclub Ecliptica. Hij deelde een kajak met Jana Peeters. “We hadden dan ook niet geoefend”, gaat hij verder. “Maar dat geeft niet, het was plezant.”

Regen zorgt voor een domper

Geert Broeckaert van Howest, een van de organisatoren vloekt wel wat op het weer. “We zijn blij met de opkomst, maar de regen vergalt ons plezier toch een beetje. Zo een evenement staat of valt natuurlijk met het weer. Langs de andere kant werd er op de radio deze morgen over onweer gesproken. Daar bleven we gelukkig van gespaard. Na de prijsuitreiking voorzien we nog een gratis vat, dus hopelijk blijven de studenten nog wat hangen.”

De hoofdprijs ging uiteindelijk naar het team Coppens Kwadraat, dat de afstand naar de boei en terug in amper 2 minuten en 1 seconde aflegde. Joke en Fiel Coppens blijken broer en zus en beide fervente kajakkers. “Wij zijn geen lid van een studentenclub, wel van KSKZ, de Zwevegemse Kajakclub. We zijn het niet gewend om samen in een kajak te zitten maar de concurrentie was niet bepaald groot”, lacht Joke. “Het is de eerste keer dat we alle twee tegelijk in Kortrijk studeren”, vult haar broer aan. “Die kans konden we dus niet laten liggen. Al moet ik toegeven dat we de overwinning wel wat zagen aankomen.”

Fiel mocht zelfs nog een tweede gouden medaille op zijn naam schrijven. Bij de mannen ging zijn team Bert en Fiel als eerste over de streep met een tijd van 2 minuten en 4 seconden. Bij de vrouwen ging A2 met de prijzen lopen. Zij deden 3 minuten en 10 seconden over het parcours en de Centauriaanse Alcoholisten ten slotte hadden aan 2 minuten en 35 seconden genoeg om in de categorie van beste club te winnen.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier