Na 41 jaar in het eerste leerjaar gaat Koenraad Van Eeghem met pensioen: “Een moeilijk en zwaar afscheid”

Meester Koen voor de klas waar hij 41 jaar les gaf.© (Foto PDC)
Meester Koen voor de klas waar hij 41 jaar les gaf.© (Foto PDC)
Redactie KW

Voor de kinderen van basisschool De Lenaard in Dudzele die over een tweetal maanden de grote stap zetten naar het eerste leerjaar wordt het toch een beetje wennen. Al meer dan veertig jaar verwelkomt meester Koenraad hen immers op de speelplaats, maar op 1 september zal hij er niet zijn. Dan begint hij aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven, want hij gaat op pensioen.

“Ik kan niet zeggen dat ik er echt naar uitkijk. Ik weet nu al dat het een moeilijk en zwaar afscheid wordt. Ik zal de kinderen, de ouders en de collega’s heel hard missen”, opent Koenraad Van Eeghem het gesprek. “Ik ben 41 jaar geleden binnengewandeld in de klas waar ik straks voor het laatst de kinderen zal uitzwaaien. Al die jaren heb ik lesgegeven in het eerste leerjaar. Mijn loopbaan was eigenlijk heel vlak, maar helemaal niet eentonig of saai. Die 41 jaar zijn voorbijgevlogen en dat is het mooiste bewijs dat ik het altijd heel erg naar mijn zin had in mijn klasje. Ik heb in al die jaren ook heel wat vriendschappen voor het leven opgebouwd.”

Ik hoop af en toe nog eens terug te komen om wat te helpen

Voor meester Koenraad was de school zijn tweede thuis. “Ik heb altijd gevochten voor het belang van mijn school en daar ben ik toch wel fier op. Ik heb mijn steentje bijgedragen om deze school terug op te bouwen, want toen ik hier aankwam was de school net gered van de ondergang. Ik was vele jaren chauffeur en begeleider van de schoolbus. We moesten kinderen ophalen zodat we voldoende leerlingen hadden om het voortbestaan van de school te verzekeren. Eén keer zijn we met de bus uit de bocht gevlogen omdat er veel modder op de rijweg lag. Gelukkig was niemand gewond, maar het voorval zal ik nooit vergeten. Ook de klasuitstappen met de schoolbus blijven onvergetelijke herinneringen.”

Empathie is must

In meer dan veertig jaar heeft Koen Van Eeghem het onderwijs en de kinderen zien veranderen. “Tegenwoordig zijn de kinderen misschien minder braaf en volgzaam, maar ze staan veel meer open voor alles wat zich in de wereld afspeelt. Als leraar heb je nu ook veel meer mogelijkheden om de kinderen in contact te brengen met de wereld. In dat opzicht vind ik een digitaal bord een schitterende uitvinding. Mijn leerlingen hunkeren nu ook veel meer dan vroeger naar aandacht. Daarom vind ik het heel belangrijk om als leraar empathisch te zijn en voldoende aandacht te hebben voor de emoties van de kinderen.”

Ik heb altijd gevochten voor mijn school en daar ben ik fier op

Veel reizen

Meester Koen hoopt dat hij straks niet definitief de school buiten stapt. “Ik ben zeker bereid om nog wat te helpen op school. Voor klusjes of ondersteuning in de klas wil ik heel graag naar Dudzele komen. Maar uiteraard wil ik ook nog wat tijd vrijmaken om te reizen. Er zijn nog heel wat plaatsen op de wereld waar ik nog nooit geweest ben. En hopelijk zal ik ook wat meer tijd hebben om te genieten van de prachtige natuur in het rustige Zuienkerke waar ik woon.” (PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.