Na 16 jaar eindelijk duidelijkheid voor V-Tex-site in Kortrijk

We herkennen Louis Vercaemst (Matexi), Wout Maddens (schepen), Bart Cobbaert (Denc!-Studio) en Jeroen David (Stadsontwikkeling). © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zestien jaar nadat Stad Kortrijk de V-Tex-site in de Sint-Janswijk aankocht, is er eindelijk een masterplan voor de oude textielfabriek en de gronden eromheen. Er komen 33 woningen, een stadspark van 1,5 hectare en een centrale buurthal. Daarmee haalt buurtcollectief VTEX Tsjing Tsjang grotendeels zijn slag thuis.

De ontwerpen voor de V-Tex-site werden twee jaar geleden, na jaren plannen, nog helemaal herzien. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het volledige buurtpark volgebouwd zou worden met ongeveer 60 woningen. Maar na protest van buurtbewoners werd dat plan naar de vuilnisbak verwezen. “Er is enorm veel intern overleg geweest en uiteindelijk zijn we tot een goed gedragen, sterk plan gekomen”, aldus schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens.

Concreet komt er op de site van twee hectare onder andere een park van anderhalve hectare. Het park zal voor een groot deel uit groen bestaan, maar ook deels uit harde ondergrond. Er komen sport- en spelmogelijkheden, maar ook kleine stukjes wildernis. De al bestaande Engelse tuin wordt opgefrist en beter toegankelijk gemaakt. De woonzone zal bestaan uit woningen voor jonge gezinnen en appartementen.

Sociale controle

“Op die manier hopen we ook wat sociale controle in het park op gang te krijgen”, aldus Louis Vercaemst van projectontwikkelaar Matexi. Die sociale controle is zonder twijfel een noodzaak. Vorige zomer stelde burgemeester Vincent Van Quickenborne nog een avondklok in omdat er klachten kwamen rond overlast. De lokale politie moest er verschillende keren optreden tegen drugsdealers van buiten de stad.

We hopen ook wat sociale controle in het park op gang te krijgen – Louis Vercaemst, Matexi

De woningen zullen zich aan de kant van de Stasegemsestraat bevinden en enkel met de wagen toegankelijk zijn via de Pieter De Conincklaan. “In het park zelf zullen wagens niet kunnen rijden. De veiligheid van fietsers en voetgangers gaat voor”, aldus de schepen. “Er komen in totaal 18 extra parkeerplaatsen verspreid over drie parkeerhavens aan de randen van het park. De haven in de Pieter De Conincklaan zal enkel toegankelijk zijn voor bewoners. De parkings in de Veldstraat en Vaartstraat zijn voor bewoners en bezoekers.

Na 16 jaar eindelijk duidelijkheid voor V-Tex-site in Kortrijk
© gf

De ruïne van de oude textielfabriek, nu een geliefde plek bij spelende kinderen en graffiti-artiesten, wordt slechts deels afgebroken. Het gedeelte aan de kant van de Engelse tuin, dat twee verdiepingen telt en zo’n 500 m² groot is, zal gerenoveerd worden en dienst doen als buurthal. De rest van het gebouw wordt gesloopt. Welke invulling de gloednieuwe buurthal zal krijgen, is nog niet helemaal duidelijk.

Buurtoverleg

Opvallende afwezige tijdens de voorstelling van het nieuwe project aan de pers op woensdag, was buurtcollectief VTEX Tsjing Tsjang. “Maar dat is absoluut niet omdat we het niet eens zijn met de plannen van het stadsbestuur”, verzekert Floor Vandewalle, een van de oprichters, ons. “We zijn al sinds november op de hoogte van het nieuwe masterplan. Dat kwam tot stand na twee jaar onderhandelen en we zijn er tevreden mee. Natuurlijk zijn er toegevingen gedaan. Als je weet dat de stad de site oorspronkelijk helemaal wilde vol bouwen en wij alleen maar park wilden zien, dan kon dat ook niet anders. Ook de klimclub, die even overwoog om zich hier te vestigen, speelde een rol in het verhaal. Maar uiteindelijk is het een evenwichtig akkoord geworden dat rekening houdt met de buurtbewoners en alle andere spelers.”

Mensen mogen rekenen op een Tsjing Tsjang 2.0 – Floor Vandewalle

Waarom het collectief dan toch niet aanwezig was? “We vinden het misschien toch wat vreemd dat er eerst met de pers gepraat wordt en pas daarna met de buurt. Daarom hebben we beslist om het buurtoverleg af te wachten”, aldus Floor.

Dat buurtoverleg komt er op 26 maart in het Poortgebouw aan de Pieter De Conincklaan om 19 uur. “Pas nadien zullen we het plan verder uitwerken”, aldus Maddens. “De mensen uit de buurt krijgen dus nog alle gelegenheid om zich te laten horen. Ze zullen onder andere inspraak krijgen in de vormgeving van de woningen, het ontwerp van het stadspark en de invulling van de buurthal.”

Start in 2022

Ook daar toont Tsjing Tsjang zich tevreden mee. “Want het is natuurlijk niet omdat er nu een masterplan is, dat wij ons collectief gaan ontbinden”, aldus Floor. “Mensen mogen rekenen op een Tsjing Tsjang 2.0.”

De start van de eigenlijke werken is pas voorzien voor 2022. Twee jaar later zou alles klaar moeten zijn. Het ontwerp komt van architectenbureau Denc!-Studio en zal uitgevoerd worden door projectontwikkelaar Matexi. Stad Kortrijk investeert 1.350.000 euro in het project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier