Na 100 jaar stopt Coöperatieve Werkliedenbond Moed en Vlijt: “Einde van een tijdperk”

Voorzitter Omer Soubry van de coöperatieve bij café Sint-Job dat samen met de achterliggende zaal en kantoren verkocht wordt. © NOM
Redactie KW

Sinds deze week staan café Sint-Job in de Kortrijksestraat én de achterliggende CM-kantoren te koop. Het café met (feest)zaal is eigendom van de Coöperatieve Werkliedenbond Moed en Vlijt die dit jaar precies 100 jaar bestaat. “Het is het definitieve einde van een tijdperk”, zegt voorzitter Omer Soubry, “het is jammer maar we moeten beseffen dat de coöperatieve gedachte niet meer van deze tijd is.”

Door Noël Maes

Omer Soubry toont ons een kopie van het Staatsblad met de statuten (‘standregels’) van Moed en Vlijt, opgericht op 25 juli 1919. We zien enkele vertrouwde Heulse namen. Jules Vanwolleghem was voorzitter. Théophile Deprez, schepen en zoon van Ivo (bouwer van Preetjes Molen) was beheerder. Leden waren Oscar Volon, Camille Clarisse, Aloïs Dekyvere, Achille en Théophile Vantomme, Ferdinand en Martin Mortier en Polydor Vandecasteele. Onderwijzer Emile D’Hollander en Firmin Saelens waren commissarissen.

Het oorspronkelijke doel van de vereniging was ‘het verveerdigen en verkoopen van brood, … kruidenierswaren, ellegoederen en kolen’. Het maatschappelijk kapitaal bedroeg minimum 500 frank. Het was de bedoeling dat arbeiders zich deze zaken, vlak na de oorlog, op een voordelige manier konden aanschaffen. Het was de voorloper van de latere Welvaartwinkels.

Eigen café

Een eerste groot initiatief was de oprichting in 1926 van een eigen café Christen Werkersbond in de Kasteelstraat waar later de drukkerij Vankersschaever gevestigd was (nu fietsenstalling van Spes Nostra). In 1954 verhuisde men naar de huidige locatie in de Kortrijksestraat 19 en werd het De Gilde. Voordien was daar eerst timmerman Folens en daarna (achteraan) de weverij Cleppe-Claerbout die dan naar de Stijn Streuvelslaan verhuisde (om te eindigen in de Bissegemsestraat). Ook de marmerhandel Verbeke was er een tijd gevestigd.

We moeten beseffen dat de coöperatieve gedachte niet meer van deze tijd is – Omer Soubry

Achter De Gilde had men de kantoren van de bank BAC, het ACW en de ziekenbond. De zaal werd gebruikt voor allerhande ontspanningsactiviteiten en feesten en er werden zelfs rouwmaaltijden gehouden. In 1974 werd het gedemodeerde café helemaal vernieuwd. Vooral toen in 1993 ontmoetingscentrum De Vonke geopend werd, taanden de organisaties in De Gilde.

Het café wordt verhuurd aan de brouwerij Bockor die het onderverhuurt aan uitbaters. In 2005 werd de naam De Gilde (die de lading niet meer dekte) veranderd in Sint-Job, naar de naam van twee verdwenen Heulse cafés. Het CM-kantoor was intussen eigendom van CM zelf, maar sinds 1 september is het in alle stilte opgedoekt… Op een pas verspreide promofolder staat het gewoon niet meer vermeld…

“De laatste jaren hebben wij aan onze eigendommen nog heel wat aanpassingen gedaan, zodat het ogenblik aangebroken is om te verkopen”, zegt Omer Soubry (82), die al sinds 1971 voorzitter is van de coöperatieve.

658.000 euro

De geboren Heulenaar is oud-schepen van Kortrijk en verhuisde vorig jaar naar een flat aan de Dam in Kortrijk. De raad van bestuur bestaat verder uit secretaris Marie-Claude Soete, Jean-Pierre Vanhee (ex-BAC/Bacob), Lutgarde Hanson, Romain Soete, Romain Sabbe en Frank Mahieu.

“We hebben dus nu als coöperatieve samen met CM beslist om het geheel als één lot te koop te stellen, met dien verstande dat de CM-kantoren ook afzonderlijk kunnen worden gekocht”, aldus Omer Soubry. De instelprijs voor café en zaal bedraagt 419.000 euro, het instapklare CM-kantoor is gesteld op 239.000 euro, samen dus goed voor 658.000 euro. Opmerkelijk: er is nog niet beslist hoe de coöperatieve, die geen andere activiteiten meer ontplooit en ophoudt te bestaan, het geld zal besteden.

Biljartclub Gilde Hoger Op opnieuw dakloos?

De verkoop van café Sint-Job en feestzaal kan ook verregaande gevolgen hebben voor de biljartclub KBC Gilde Hoger op. Doordat de feestzaal geen andere functie meer had, werd ze de jongste jaren verhuurd aan de gerenommeerde Kortrijkse biljartclub, die mogelijk dakloos kan worden. Voor de tweede keer!

De club bestaat volgend jaar officieel 90 jaar en is gerenommeerd. Onder de leden zijn er heel wat spelers van nationaal niveau. Zo won Didier Goethals dit jaar in Luik de Beker van België klein biljart door de finale te winnen van clubmakker Frederik De Moor. Er worden in Heule ook geregeld belangrijke tornooien georganiseerd. In 2002 kwam de club naar Heule na de sluiting van De Gilde in de Wijngaardstraat in Kortrijk… Nu dreigt dus 17 jaar later hetzelfde te gebeuren in Heule… Vraag is waar de biljarters en hun zes biljarttafels dan heen moeten.

“We panikeren nog niet, maar wachten af”, zegt ondervoorzitter Willy De Moor. “Zal brouwerij Bockor het geheel kopen, dan is er kans dat we kunnen blijven. Maar stel dat een projectontwikkelaar alles koopt om te slopen? Volgens ingewonnen informatie is het wel niet zeker dat afbreken mag. Mogelijk zou de plaats van de zaal dan groenzone worden. Kunnen we eventueel zelf de zaal kopen? Maar dan zijn er logistieke problemen, want café en zaal delen de toiletten. Er zijn voor ons hoe dan ook veel vraagtekens.” (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier