Na 10 jaar fruit persen staat mobiele fruitpers in Beernem

Thijs Tanghe en Celien Bulcke samen met hun team medewerkers bij de mobiele fruitpers in de Halvemaanstraat. Thiery Verhaeghe en Lieve Maes zijn vol lof over de werking van het bedrijfje.
Redactie KW

Na 10 jaar hebben Thijs Tanghe en Celien Bulcke hun ambachtelijk fruitpersbedrijfje in de Dolagestraat in Oostkamp verlaten om zich te vestigen in de Halvemaanstraat 8 in Beernem. Er is nu veel meer ruimte om de klanten te ontvangen en de fruitsappen te stockeren. Het concept blijft echter hetzelfde: de mobiele fruitpers verwerkt heel snel het aangevoerde fruit: spoelen, raspen, persen en pasteuriseren en klaar is kees.

“Onze locatie in de Dolagestraat was te krap geworden”, vertelt Celien Bulcke die samen met Thijs Tanghe als eerste in België met een mobiele fruitpers rondtoerde. Ondertussen heeft dit initiatief al op andere plaatsen navolging gekregen. Thijs kun je de komende weken nog aan het werk zien op zijn thuislocatie in Beernem elke dinsdag en woensdag van de maand.

Auto’s rijden af en aan met koffers vol fruit. De vaste klanten hebben duidelijk geen probleem om de nieuwe locatie te vinden. Nieuwe klanten kennen ook al de weg. “We zien een nieuwe generatie op ons afkomen”, stelt Thijs: “Om fruit te laten persen bij onze mobiele fruitpers maak je best telefonisch een afspraak op 0495 73 36 70 . Je kunt er ook terecht voor algemene informatie en advies.”

“Met het tijdstip dat je krijgt om het fruit af te leveren ben je zeker dat je niet lang in de rij moet staan. Belangrijk is ook om een schatting te maken van het totaal aantal kilo’s dat aangeleverd zal worden en op welke locatie. We raden aan eerst een afspraak te maken en het plukken van het fruit aan te passen aan het tijdstip van persen. De beste kwaliteit van het sap bereikt men immers als het fruit binnen een tijdspanne van een week na de pluk wordt geperst.”

Appels

“Wij geven er de voorkeur aan om telefonisch een afspraak te maken en niet via e-mail. De minimum hoeveelheid fruit die we aannemen is 75 kg per persing. Dat zijn ongeveer drie houten kisten. De sapopbrengst kan oplopen tot 70 procent afhankelijk van het ras en de kwaliteit van het fruit. De kwaliteit van het fruit bepaalt de smaak en de houdbaarheid van het sap. Ongeopend blijft zo’n box zeker een jaar houdbaar, na opening is die 60 dagen koel houdbaar. De optimale bewaartemperatuur ligt tussen 0 en 15 graden.”

“In mijn tuin van 7.500 vierkante meter heb ik heel wat oude variëteiten van appelbomen aangeplant”, zegt Thiery Verhaeghe (68), gepensioneerd autorijinstructeur uit Sint-Joris, die elk jaar samen met echtgenote Lieve Maes (67) langskomt bij de mobiele fruitpers. “We komen drie keer per seizoen. Eerst brengen we de valappels, die geven eerder wat zuurder sap. Daarna volgen de rijpere appels die wat zoeter sap opleveren. Voor de appels die we vandaag brengen hebben we vanmorgen nog eens goed aan onze hoogstammige bomen geschud. De dozen van 5 liter sap delen we graag uit aan onze vier kinderen en elf kleinkinderen, vrienden en kennissen en ze zijn het ideale geschenk om te geven als we ergens op bezoek gaan. Heb je trouwens al eens Pastis aangevuld met appelsap in plaats van met water? Heerlijk! En zuurkool gemengd met appelsap? Lekker!”

De klanten zijn duidelijk blij dat ze met hun overvloed aan appels terechtkunnen bij de mobiele fruitpers. Ze zomaar laten liggen in de boomgaard is geen optie en de diepvriezer opvullen met massa’s appelmoes hoeft ook niet meer. Velen laten enkele andere fruitsoorten zoals druiven, aardbeien, rabarber, rode biet, vlier, bessen, kersen of ander zacht fruit zonder harde pit mengen bij hun appels. In totaliteit moet de vracht echter altijd uit minstens 85 procent appels bestaan. In combinatie met peren is 75 procent appels ook oké.

Over enkele maanden zal Celien nog eens moeten ‘persen’, maar dan wel voor de nieuwe gezinsuitbreiding. Oogappeltje Jules (18 maanden) krijgt er een broertje of een zusje bij… (Piet Himpens)


Info: www.mobielefruitpers.be en reservatie: 0495 733 670 (info@houtlandsetuinsappen.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier