De Vlaamse overheid voorziet een hinderpremie voor ondernemers en zelfstandigen die verplicht hun zaak moeten sluiten omwille van de coronamaatregelen. "De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Wij stellen voor dat alle handelaars die recht hebben op deze speciale sluitingspremie van Vlaanderen daarbovenop een premie van de gemeente ontvangen. De grootte hiervan is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare budgettaire ruimte, maar 500 euro lijkt ons zeker haalbaar", zo zegt Wim Monteyne, fractieleider van N-VA Zwevegem.

Via personeelsbudget

De gemeente heeft voor 2020 al een halftijds medewerker lokale economie gebudgetteerd. "Omdat de eerste selectieprocedure niets heeft opgeleverd en het nog een tijdje zal duren tot er effectief iemand in die functie aan de slag is, zou het voorziene personeelsbudget voor een coronaondersteuning voor de getroffen handelaars kunnen gebruikt worden. Mogelijk kan ook een deel van al voorziene, maar niet uitgegeven budgetten daarvoor ingezet worden. Op die manier moet zelfs geen extra budget uitgetrokken worden."

Ook voor verenigingen

Monteyne is ook van oordeel dat de handelszaken die gedwongen moeten sluiten in het weekend, hun wekelijkse rustdag moeten kunnen verplaatsen om zo van maandag tot vrijdag open te kunnen zijn. "Dat kan eventueel gecombineerd worden met het tijdelijk verlaten van het sluitingsuur, wat een betere spreiding van klanten kan opleveren."

Ten slotte stelt N-VA ook voor kinderopvang te voorzien voor die gemeentemedewerkers die zelf geen opvang kunnen voorzien voor hun kinderen en wil hij een ondersteuning voor verenigingen die iets georganiseerd hadden en dit nu moeten annuleren.

(GJZ)

De Vlaamse overheid voorziet een hinderpremie voor ondernemers en zelfstandigen die verplicht hun zaak moeten sluiten omwille van de coronamaatregelen. "De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Wij stellen voor dat alle handelaars die recht hebben op deze speciale sluitingspremie van Vlaanderen daarbovenop een premie van de gemeente ontvangen. De grootte hiervan is natuurlijk afhankelijk van de beschikbare budgettaire ruimte, maar 500 euro lijkt ons zeker haalbaar", zo zegt Wim Monteyne, fractieleider van N-VA Zwevegem.De gemeente heeft voor 2020 al een halftijds medewerker lokale economie gebudgetteerd. "Omdat de eerste selectieprocedure niets heeft opgeleverd en het nog een tijdje zal duren tot er effectief iemand in die functie aan de slag is, zou het voorziene personeelsbudget voor een coronaondersteuning voor de getroffen handelaars kunnen gebruikt worden. Mogelijk kan ook een deel van al voorziene, maar niet uitgegeven budgetten daarvoor ingezet worden. Op die manier moet zelfs geen extra budget uitgetrokken worden." Monteyne is ook van oordeel dat de handelszaken die gedwongen moeten sluiten in het weekend, hun wekelijkse rustdag moeten kunnen verplaatsen om zo van maandag tot vrijdag open te kunnen zijn. "Dat kan eventueel gecombineerd worden met het tijdelijk verlaten van het sluitingsuur, wat een betere spreiding van klanten kan opleveren."Ten slotte stelt N-VA ook voor kinderopvang te voorzien voor die gemeentemedewerkers die zelf geen opvang kunnen voorzien voor hun kinderen en wil hij een ondersteuning voor verenigingen die iets georganiseerd hadden en dit nu moeten annuleren.(GJZ)