N-VA wil lightversie van Zotte Maandag in Pittem

Redactie KW

Door de coronamaatregelen vallen alle activiteiten rond de Sint-Godelievekermis, met als hoogtepunt Zotte Maandag, in het water. N-VA Pittem wil dit niet zomaar laten gebeuren en ging op zoek naar mogelijke alternatieven.

“Het is een periode vol activiteiten die alle dorpsgenoten van Pittem en Egem samenbrengt en waar velen elk jaar weer reikhalzend naar uit kijken”, vertelt Godfried Bovijn. “Ook dit jaar waren bij de Pittem- en Egemnaren, net als bij kersvers Sint-Elooisgildevoorzitter Geert Demeulemeester en de organisatiecomités, de verwachtingen weer hoog gespannen. Nu dit alles wegvalt blijft iedereen wat verweest achter. Vanuit N-VA Pittem wilden we ons niet zomaar neerleggen bij de volledige afgelasting. Daarom zijn we gaan brainstormen om toch een manier te vinden om de mensen te verenigen.”

Praalmonumenten

Onder het moto ‘Gene Zotte Maandag? No way!’ hebben ze een mogelijk alternatief uitgewerkt. “Elk jaar weer werken de straatcomités en verenigingen wekenlang aan een praalwagen, die meerijdt in de praalstoet van Zotte Maandag. Wij hadden het idee om de inspiratie niet te laten opdrogen maar de praalwagens te vervangen door een soort van ‘praalmonumenten’. Deze zouden dan op bepaalde plaatsen in Pittem en Egem opgebouwd worden en daar een week blijven staan. De mensen kunnen dan te voet of met de fiets in hun eigen beperkte bubbel de verschillende plaatsen bezoeken. Waarom zouden we ook geen uitgestippelde wandel- of fietstochten kunnen maken?”

“Op 20 juli de dag waarop Zotte Maandag zou plaatsvinden kunnen we dan een symbolisch startschot geven en kunnen handelaars, de horeca of de verenigingen beperkte randanimatie voorzien”, klinkt het. “Op deze manier zou iedereen in alle veiligheid toch nog kunnen genieten van onze jaarlijkse traditie. We denken overigens dat het concept ook perfect kan toegepast worden op de Sint-Germanuskermis in Egem begin augustus. Ook daar kunnen met wat creativiteit beperkte activiteiten uitgewerkt worden om ook daar de kermis niet volledig in het water te laten vallen.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier