N-VA Torhout zet Koen Sap zelf uit de gemeenteraadsfractie

© foto JS
Johan Sabbe

Een kritische Facebook-post van gemeenteraadslid Koen Sap (N-VA) over de verkoop van mondmaskers door de moeder van burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) zorgde de voorbije dagen voor commotie. Raadslid Sap voelde zich niet langer gesteund door zijn eigen partij en kondigde zijn vertrek uit de Torhoutse N-VA aan. Maandag, bij de start van de gemeenteraadszitting, nam de partij zelf het heft in handen en schoof Koen Sap aan de kant.

“Noch de visie van raadslid Sap in deze kwestie, noch zijn manier om die te uiten, strookt met de inzichten van onze partij”, zei fractieleider Ward Baert (N-VA). “Daarom vragen wij aan de gemeenteraad om hem niet langer als lid van de N-VA-fractie te beschouwen.”

Op de foto ziet u staande de zeskoppige N-VA-fractie toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. Weliswaar toevallig met tweede van rechts CD&V’er Annick Vanderspurt, die hier uiteraard niets mee te maken heeft. En met derde van links Koen Sap.

Burgemeester reageert woedend op Facebook

Even opfrissen waar de heikele kwestie om draait. Zonder namen te noemen, postte Koen Sap enkele dagen geleden een commentaar op Facebook waarin hij aanklaagde dat een vrouw mondmaskers te koop aanbiedt voor 5 euro per stuk. Ze had weliswaar samen met andere vrouwen al enkele duizenden maskertjes gratis gemaakt voor de sociale en medische sector, maar nu vraagt ze het genoemde bedrag aan individuele personen die een mondmasker bij haar bestellen. Al snel bleek dat de bewuste dame de moeder van burgemeester Audenaert is, die jarenlang in de Oostendestraat de stoffenzaak Capriss heeft gerund. Koen Sap vond het in zijn Facebook-post niet kunnen dat ze mondmaskers voor 5 euro verkoopt, daar waar de prijs van het materiaal volgens zijn berekeningen hoogstens 30 cent bedraagt.

Burgemeester Kristof Audenaert reageerde, eveneens via Facebook, woedend op de uitval van de N-VA’er. Hij wees op de vele mondmaskers die zijn moeder gratis voor de zorgsector heeft gemaakt en nog altijd maakt. Hij schreef dat zijn moeder een boeket bloemen verdiende in plaats van laffe aanvallen.

Zo ging de bal politiek aan het rollen. N-VA Torhout distantieerde zich nadrukkelijk van het standpunt van Koen Sap en laatstgenoemde kondigde prompt aan om voortaan als onafhankelijk gemeenteraadslid te zetelen, los van de lokale N-VA.

Meerderheid niet als huppelpaardje volgen

Na de mededeling door Ward Baert bij de start van de raadszitting vroeg raadslid Sap uiteraard ook even het woord voor wat duiding. Hij liet weten dat hij enkele dagen vóór de gemeenteraadszitting zélf al ontslag genomen had uit het plaatselijke N-VA-bestuur en de N-VA-fractie.

Het is het nooit mijn bedoeling geweest om iemand persoonlijk te viseren“, zei hij. “Ik wou enkel duidelijk maken dat ik het niet eens ben met een handelswijze in deze tijden van coronacrisis. Ik zal hier trouwens niet meer over uitweiden, want de burgemeester en ik zijn overeengekomen om de zaak te laten rusten. We hebben het bijgelegd – zand erover.”

“Ik zal zeker niet als een huppelpaardje het spoor van de bestuursmeerderheid volgen, maar de dossiers met een scherpe blik bekijken, kritiek geven waar nodig is en lof betuigen waar het verdiend is. Jammer dat het zo gelopen is, maar gedane zaken nemen geen keer.”

Oorverdovend stilzwijgen

Eerder had Koen Sap al gemeld dat hij de N-VA-fractie vooral verlaat omdat hij het oorverdovende stilzwijgen van de lokale partij hallucinant vind. Op de website van N-VA torhout dateert het laatste artikel van 23 december 2019, liet hij toen weten. En ook op de Facebookpagina beweegt er amper iets. “In coronatijden vind ik het de taak van een politicus om op te treden als het brandt en niet als de brand geblust is.”

Voorzitter van de gemeenteraad Hilde Crevits (CD&V): “We nemen hiervan akte. Uiteraard hopen we dat iedereen blijft samenwerken ten bate van de Torhoutse bevolking. Het is niet aan ons om een eigen mening te verkondigen over iets wat binnen een andere partij gebeurt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier