N-VA Roeselare vraagt zich af of stad dit jaar volle pot moet betalen voor zwembad Sportoase

N-VA-raadslid Brecht Vermeulen voor Sportoase op de Schierveldesite. (gf)
N-VA-raadslid Brecht Vermeulen voor Sportoase op de Schierveldesite. (gf)
Redactie KW

Het Roeselaarse stadsbestuur hoest jaarlijks 1,5 miljoen euro op als haar aandeel in de publiek-private samenwerking met zwembad Sportoase. Maar N-VA Roeselare vraagt zich nu af of de stad wel eenzelfde bedrag moet betalen, gezien er door de sluiting van het zwembad ook minder kosten werden gemaakt. De energiekost werd teruggeschroefd en het personeel kwam op technische werkloosheid te staan. “Minstens het onderzoeken waar”, oordeelt Brecht Vermeulen (N-VA).

De impact van de sluitingen wegens de twee lockdowns, heeft op Sportoase Roeselare een enorme impact gehad. Er waren in 2020 maar 41,35% van het aantal bezoekers tegenover de cijfers 2019. N-VA wil dat de stad onderzoekt of ze overmacht kan inroepen om ook minder te moeten betalen dan de jaarlijkse 1,5 miljoen euro.

Capaciteitsbeperking

Uit het antwoord van de stad Roeselare aan gemeenteraadslid Brecht Vermeulen (N-VA) blijkt dat Sportoase Roeselare in 2019 274.735 bezoekers had. “Door de twee verplichte sluitingsperiodes, namelijk van 12 maart 2020 tot en met 30 juni 2020 en van 28 oktober tot minstens eind dit jaar, is het aantal bezoekers gezakt tot 113.616, of 41,35% van het totaal aantal van 2020. Tussen de twee lockdowns, was Sportoase Roeselare weliswaar geopend in de zomermaanden, maar daar gold de capaciteitsbeperking van 1 zwemmer per 10 m², wat neerkwam op 5 zwemmers per zwembaan.”

“Alhoewel de totale cijfers van die categorieën minder groot zijn, valt de grootste daling te noteren bij de bezoeken in school- of in clubverband. Tijdens de verplichte sluitingsperiode heeft Sportoase haar kosten maximaal beperkt door de medewerkers op technische werkloosheid te plaatsen en de energiekost maximaal te beperken.”

Overmacht

Brecht Vermeulen : “Voor een investering van bijna 20 miljoen euro, die pas eind augustus 2018 is opgestart, is een verplichte sluiting zeker geen eenvoudige zaak. Sportoase heeft haar uitbatingskosten waar mogelijk teruggeschroefd. Het is niet duidelijk of de stad haar volle jaarlijkse bijdrage van 1,5 miljoen euro ook volledig moet blijven betalen, of overmacht kan inroepen om minstens een deel niet te moeten ophoesten. Voor ons loont het zeker de moeite waard om dat te onderzoeken.”

Overeenkomst voor 30 jaar

De Groep Sportoase is uitbater van 16 zwembaden en sportcentra in België, en sloot al haar vestigingen vanaf 12 maart. Twee van de zwembaden van Sportoase liggen in West-Vlaanderen, namelijk in Roeselare en in Knokke-Heist. “Voor Sportoase Roeselare is het stadsbestuur een privaat-publieke samenwerkingsovereenkomst van 30 jaar aangegaan, waarbij ze jaarlijks 1,5 miljoen euro betaalt als compensatie voor de dienstverlening die het stadsbestuur voorheen zelf aanbood in het Spillebad.”

“In januari 2020 sprak algemeen directeur van Groep Sportoase, Michael Schouwaerts, nog van 50.000 schoolzwemmertjes, 27.000 clubzwemmers, 40.000 bezoekers van de groepslessen/fitness en in totaal maar liefst 350.000 bezoekers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier