N-VA Roeselare ijvert voor ondergrondse parking onder nieuw stadshuis en groene Grote Markt

Brecht Vermeulen, Filip Van Vyve en Dieter Carron willen de Grote Markt groener maken en extra parkeerplaatsen creëren onder het nieuwe stadhuis. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Op de gemeenteraad van maandagavond uitte N-VA Roeselare al hun bekommernis, die zette ze vandaag nog eens kracht bij met een persmoment op de Grote Markt in Roeselare. Die Grote Markt zou N-VA graag een groen uitzicht zien krijgen, maar tegelijk ijvert de partij ook voor een ondergrondse parking onder het nieuwe stadhuis. Maar daar lijkt de meerderheid weinig oren naar te hebben.

N-VA wil dat er onder het nieuwe Roeselaarse stadhuis een betalende parking komt waardoor de stad de Grote Markt ook aantrekkelijker kan maken. Dieter Carron : “Nu er op de gemeenteraad van maandag 23 november beslist werd om de ingesloten panden in de Zuidstraat 9-11 en 13 aan te kopen voor de bouw van het nieuwe stadhuis, ontstaan er kansen in het ontwerp, die eerst niet mogelijk waren. Eén van deze grote voordelen is dat we nu beschikken over een ruim rechthoekig perceel dat mogelijkheid biedt om een ondergrondse parking onder het nieuwe stadhuis te bouwen, en daarmee een deel van de parkeerplaatsen van de Grote markt te verschuiven. Deze kans is eenmalig en ze lost twee uitdagingen in één keer op. Als we deze kans nu niet grijpen, dan zullen we het ons later beklagen. “

“Over de toekomstige indeling van de Grote Markt, kent Roeselare twee duidelijke standpunten die haaks tegenover elkaar staan. Veel Roeselarenaars zijn te vinden voor een vergroening van het centrum en voor een Grote Markt met een aantrekkelijke aankleding. Maar ze willen ook voldoende parkeerplaatsen. Het is logisch dat onze handelaars en minder mobiele mensen zeer graag de parkeerplaatsen in het centrum willen behouden.”

Middeleeuwse stadshalle

De bouw van het nieuw stadhuis is volgens N-VA een unieke kans om de vergroening van de Grote Markt – zonder verlies van parkeerplaatsen – mogelijk te maken. “Met uitzondering van een aantal plaatsen voor kortparkeren en voor ceremonies zouden de parkeerplaatsen op de Grote Markt onder het nieuw te bouwen stadhuis kunnen komen. Op die manier ontstaat de mogelijkheid om van de Grote Markt een aantrekkelijker plein te maken met meer groen, mooie terrassen en meer beleving, zonder daarom de wekelijkse dinsdagmarkt en specifieke evenementen te vergeten. Het biedt zelfs de mogelijkheid om de restanten van de middeleeuwse stadshalle met een stevige glasplaat zichtbaar te maken.”

Brecht Vermeulen: “Misschien zou een parking onder het stadhuis meer gebruikt worden dan die aan het station”

Brecht Vermeulen : “Er staan nog te veel lange files van de Sint-Michielsstraat, over de Grote Markt tot aan het einde van de Ooststraat. N-VA wil al vele jaren dat er extra parking komt voor zij die die vanuit het zuiden het centrum bezoeken. Zo dicht bij het centrum, zal dat een ondergrondse parking worden die alleszins meer gebruikt zal worden dan die aan het station.”

Waterproblematiek

Op de gemeenteraad van 23 november legde N-VA gemeenteraadslid Dieter Carron het voorstel al ter bespreking. “Al snel was duidelijk dat de meerderheid over dit idee zelfs niet wilde nadenken en zich onmiddellijk weg steekt achter de hogere kostprijs of de waterproblematiek. De meerderheid blijft er zelfs blind voor dat er voor hun eigen personeelsleden en voor bezoekers aan het stadhuis er lang niet voldoende parkeergelegenheid voorzien wordt.”

Op de gemeenteraad haalde schepen Tom Vandenkendelaere inderdaad de waterproblematiek aan. “We moedigen ons personeel ook aan om met de fiets te komen, er zullen zelfs douches voorzien worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier