N-VA-Kamerlid Sander Loones al ruim tien jaar slachtoffer van identiteitsfraude

Sander Loones zal zich niet meer laten fotograferen met identiteitskaart in de hand. © Davy Coghe
Hannes Hosten

N-VA-Kamerlid Sander Loones poseerde ruim tien jaar geleden voor een persfotograaf met identiteitskaart in de hand. Hij had er toen geen idee van hoeveel problemen hij zich zo op de hals haalde. “Wees voorzichtig met je identiteitsgegevens”, waarschuwt hij.

Sander Loones werkte destijds voor de dienst Vreemdelingenzaken. “Om de identiteitskaart van een vreemdeling te vergelijken met die van een Belg, toonde ik mijn eigen identiteitskaart aan een fotograaf. Normaal werken we dan met specimen-kaarten, maar we hadden er zo geen bij de hand. Die foto werd gepubliceerd en de eerste seconde leek dat plezant, maar de gevolgen waren veel minder leuk. Al merkte ik dat pas na enkele maanden.”

“Je adres staat niet meer zichtbaar op de kaart, maar wel je naam en geboortedatum. Mijn rijksregisternummer was gelukkig niet leesbaar”, legt Sander Loones uit. “Sindsdien gebruikten tal van fraudeurs mijn identiteitsgegevens, maar altijd met een vals adres, aangezien ze mijn echte adres niet kennen. Zo maakte iemand op mijn naam schulden bij een telecombedrijf, dat vervolgens probeerde zijn centen te krijgen. Er circuleerde een stroom aan aanmaningen, maar daar was ik eerst niet van op de hoogte. Tot ze dan een deurwaarder aan het werk zetten, die wel aan het juiste adres raakt. Dan kom je te weten dat er zo’n zaak loopt.”

Cannabisplantage

Je kan niet geloven wat ze allemaal kunnen doen met je voornaam en familienaam en je geboortedatum. In Duitsland zijn er autofabrikanten die visakaarten afgeven. Plots bleek ik heel grote schulden te hebben gemaakt op een casinowebsite. Justitie heeft wel een expert aangesteld om de daders op te sporen. Ook bleek op mijn naam een lening te zijn afgesloten in Zuid-Amerika, ik sta op zwarte lijsten, er werden op mijn naam niet-bestaande appartementen verkocht in Monaco, Nice en Parijs, er werden valse juwelen verkocht op mijn naam…”

Het strafste was een Noord-Franse boerderij, waar op mijn naam elektriciteit werd afgenomen. Maar de elektriciteitsrekening werd niet betaald en de politie ging eens langs. Het bleek om een cannabisplantage te gaan. Opvallend is ook hoeveel Sander Loonesen je terugvindt op Facebook. Mijn boodschap: laat nooit een foto maken van je ID-kaart. Met je identiteitsgegevens moet je echt voorzichtig omspringen.”

“Veel gedoe en verloren tijd”

“Na al die jaren komen nog altijd zaken naar boven, maar het is een beetje in vlagen. Soms hoor ik een half jaar niets, de laatste twee maanden doken toch weer enkele zaken op. In dit digitale tijdperk is de wereld je straat. Mijn persoonsgegevens zitten in alle uithoeken van de wereld. Ook al vroeg ik onmiddellijk een nieuwe identiteitskaart aan, de foto van mijn oude kaart blijft circuleren. Bij ons wordt bijvoorbeeld in de bank de chip van je ID-kaart uitgelezen, maar dat is niet overal in de wereld het geval.”

“Het heeft mij nooit financieel nadeel berokkend, maar wel veel gedoe en verloren tijd“, vervolgt Sander Loones. “Ik ben nu nog iemand die publiek wat bekend is, waardoor zo’n dossiers makkelijker uitgeklaard worden. Van mij wordt niet echt verwacht dat ik een fraudeur ben. Ik ben ook goed gesoigneerd door de politie in Koksijde. Maar je moet echt voorzichtig zijn. Ik doe ook een oproep aan de politiek om identiteitskaarten meer te beveiligen, onder meer met vingerafdrukken op de chip. En ik roep de politie op om identiteitsfraude echt serieus te nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier