N-VA is bezorgd over mobiliteitsknippen in de Harelbeekse wijken

Brecht Vandeburie, Wout Patyn, Patrick Claerhout. (foto loo)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Komt er in elke Harelbeekse wijk een mobiliteitsknip? Dat is de vraag die oppositiepartij N-VA zich stelt bij de plannen van een knip op Bistierland.

Het stadsbestuur SP.A/Groen en CD&V denkt na over een nieuw mobiliteitsplan in Harelbeke. Dit kadert binnen het breder verhaal van ‘mixwijken’ en verkeersknips dat de stad samen met intercommunale Leiedal onderzoekt. Op de nieuwe wijk Bistierland liggen de plannen al op tafel om ter hoogte van de Bijeneters- en Spinetstraat een knip te leggen. N-VA Harelbeke is hierover bezorgd. “De doorgang in wijken beperken door het blind invoeren van mobiliteitsknips is niet de manier van doen. Verkeersveiligheid moet centraal staan, maar andere maatregelen die verkeersremmend werken zijn mogelijk om dit af te dwingen”, zeggen Wout Patyn, Patrick Claerhout en Brecht Vandeburie.

Hulpdiensten

“Op de gemeenteraad van 15 mei gingen we al in debat over de knip op Bistierland, want met de N-VA staan we niet achter die maatregel. Die afdwingen met een knip is niet de juiste visie. Het verplaatst het verkeer naar de omliggende straten en hindert de hulpdiensten in een snelle interventie.” Brecht Vandeburie: “We stellen voor om verkeersremmende maatregelen te nemen in plaats van een knip. Dit kan bijvoorbeeld met bloembakken of Berlijnse kussens. Ook eenrichtingsverkeer is voor ons een optie, zolang er maar verkeerscirculatie is. Het verkeer zomaar blind afsnijden is te verregaand.” Ook in andere wijken? “We houden ons hart vast als diezelfde visie wordt doorgetrokken naar de andere wijken in onze stad”, waarschuwt fractievoorzitter Wout Patyn. “Gaan we straks ook de Arendswijk of de Collegewijk in twee splitsen door een doorgang onmogelijk te maken? We zullen het verkeer verplaatsen naar onze hoofdwegen die al overbezet zijn. ‘Mixwijken’ dat klinkt allemaal wel mooi, maar het is goed mogelijk dat het project éxtra mobiliteitsproblemen zal opleveren.” N-VA Harelbeke roept op om dergelijke mobiliteitsbeslissingen doordacht te nemen en in samenspraak met de buurt. “Heel wat inwoners zullen het eens zijn met verkeersremmende maatregelen, maar een knip daarbovenop is in de meeste gevallen een overbodigheid.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier