Mysterie rond kindje Jezus in Veurne

Redactie KW

Plotseling was het kindje Jezus verdwenen uit de kerststal in de Zuidstraat in Veurne om een paar dagen later opnieuw ongeschonden op te duiken, naast zijn kribbe.

Het was een vreemd zicht. Niet kindje Jezus, maar een zwaar verkeersbord vulde net voor Kerst de kribbe in de stal in de Zuidstraat in centrum Veurne. Overduidelijk het werk van vandalen. En dus moesten Gerard Goens (89) en zijn vrouw Lieve (80) nog maar eens op zoek naar een noodoplossing. Met de nadruk op die nog maar eens: want jaar na jaar is het opnieuw prijs.

“Een voetbalmatch met de hoofden van de poppen. De armpjes, benen en andere lichaamsonderdelen van de Jezuspop die over verschillende straten van het centrum lagen verspreid. Het kindje dat werd weggenomen. We kunnen al vele verhalen vertellen. Weet je dat we zelfs ons kindje Jezus al met prikkeldraad hebben vastgemaakt? Een kerstperiode legden we enkel een armpje van een pop in de kribbe om te tonen hoe erg we het vonden dat de stal nog maar eens het doelwit werd van vandalen.”

Ongeschonden terug opgedoken

“En ja, dergelijk vandalisme doet dan hartzeer. We steken we daar toch onze tijd, energie en enthousiasme in. Zo zijn de kleren bijvoorbeeld volledig zelfgemaakt en goed onderhouden. Maar door het vandalisme stoppen met de stal in de eindejaarsperiode? Nooit. Veurne zonder stal, dat gaat toch niet. Het zou gewoon niet dezelfde Kerst zijn. Vele mensen beleven plezier aan die stal. Hoeveel kindjes zijn niet gebiologeerd door het tafereel?” En dus zocht het koppel nog maar eens een oplossing.

“We vonden nog een nieuwe pop om in de kribbe te leggen. Groot was dan ook onze verbazing toen net voor het nieuwe jaar de pop die was gestolen, plots weer naast de kribbe zat. Ongeschonden zelfs. Misschien besefte de dief pas wat hij had gedaan toen hij zijn roes had uitgeslapen. Of kreeg een jongere onder zijn voeten toen hij met de pop thuiskwam na een nachtje stappen. Iemand kreeg berouw. We zullen het nooit weten waarschijnlijk, maar zijn natuurlijk wel zeer blij met deze onverwachte en onverhoopte wending in het verhaal. Het zorgde alleszins voor een fijn einde en een goed begin.”

(TH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.