Muzikanten Kunst Veredelt Ingelmunster veroveren Antwerpen

De Koninklijke Harmonie Kunst Veredelt stuurde twee muzikanten naar de Vlamo-finale voor jonge solisten in De Singel in Antwerpen. Kasper Dumoulin en Iben Houtekier – in duo met Juliette Bruyneel uit Lendelede – behaalden in hun categorie telkens 90%. Dat is een prachtig resultaat waar Kunst Veredelt enorm trots op is.

Iben tokkelt op de marimba, Kasper zit achter de drums. (foto FODI) © (foto FODI)

Kasper (15) is de zoon van Ivo en Hilde Dumoulin-Vanmaele uit de Bruggestraat 25. Hij is de broer van Tuur (13) en Zoë (11). Kasper studeert Latijn in Prizma Campus College in Izegem. De muziekmicrobe heeft hij mee van zijn pa Ivo. Toen hij in het derde leerjaar zat, sloot hij zich aan bij het trommelkorps van Kunst Veredelt. Na De Speelveugels mocht hij vijf jaar geleden al meespelen bij hun groot muziekkorps. Kasper volgt ook al acht jaar notenleer en slagwerk in Art’lz in Izegem. Hij speelt ook al drie jaar trompet bij Art’lz in Ingemunster, filiaal De Wingerd.

Muzikale familie

Het andere talent Iben (18) is de zoon van Steven en Sofie Houtekier-Callens uit Emelgem. Hij heeft nog één broer Milan (17). Hij sluit binnenkort het eerste jaar industrieel ingenieur elektro-mechanica af in UGent, campus Kortrijk. De familie van Iben zit vol muzikaal talent. Zijn pa was ooit lid van de Daiselse Drumband, terwijl mama Sofie als zangeres het podium betrad. Zij is afkomstig van Meulebeke. Samen met zijn broer gaat Iben al tien jaar naar de muziekschool, waar hij notenleer, samenspel en slagwerk volgt. Eerst ging hij naar de muziekschool in Tielt, daarna naar Art’lz in Izegem, waar hij begin juni afstudeert. “Het begon allemaal zes jaar geleden toen tante Anja Callens uit Ingelmunster bij mij aanklopte om te vragen of ik zin had om als drummer te beginnen bij de harmonie Kunst Veredelt. Voor het jaarlijkse concert in de Evenementenhal waren ze op zoek naar iemand om het percussieteam te versterken. Ik werd extra gestimuleerd door mijn nichten Ine Byttebier uit Ingelmunster en Sarah Wiebouw uit Olsene, die klarinet en fagot spelen. Je mag dus inderdaad spreken van een muzikale familie. Jammer dat opa Jaak niet meer in ons midden is. Hij zou écht fier geweest zijn op ons”, zegt Iben. Kasper en Iben zijn iedere zondagvoormiddag van de partij op de repetitie van Kunst Veredelt in De Cultuurfabriek. Op donderdagavond gaat Kasper ook naar de repetitie van het trommelkorps op dezelfde locatie. Iben is daarmee gestopt gezien zijn hogere studies in Kortrijk.

Allebei monsterscore

Op zondag 24 maart namen een zestal leden van Kunst Veredelt deel aan de provinciale Vlamo-wedstrijd bij Art’lz in Izegem. Kasper én Iben eindigden als primussen en mochten Kunst Veredelt vertegenwoordigen op de nationale Vlamo-finale voor jonge solisten op zondag 12 mei in De Singel in Antwerpen.

“In de namiddag traden we afzonderlijk op”, zegt Kasper. “In mijn categorie concertslagwerk op drums in de afdeling Uitmuntendheid namen er zes muzikanten deel. Ik behaalde 90% én werd tweede.”

Bij Art’lz sluit ik mijn jaar af in schoonheid. Ik blijf wel spelen bij Kunst Veredelt

Iben speelde een duo, samen met Juliette Bruyneel uit Lendelede, op marimba. In de categorie Ereafdeling behaalden ze ook 90% en werden ze zelfs kampioen in die afdeling. Iben is lid van Kunst Veredelt en Juliette niet, maar ze volgen wel samen les in de Art’lz Muziekacademie in Izegem. Zowel Kasper als Iben ontvingen als prijs een klassieke cd. Daarmee zijn ze meer dan tevreden, want vooral het resultaat telt. Iben: “Eind juni stop ik bij Art’lz. Ik sluit mijn jaar in schoonheid af. Ik blijf wel nog spelen bij Kunst Veredelt.”

Kasper ziet het nog zitten om enkele jaren actief te blijven bij de Koninklijke Harmonie Kunst Veredelt. In oktober zullen ze op scherp moeten staan, want dan neemt Kunst Veredelt deel aan een wedstrijd om in een hogere categorie te mogen uitkomen. Voor het duo is dat weer een nieuwe uitdaging om naar uit te kijken. (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.