Muzikale duizendpoot Chillow gaat solo met eerste single ‘Slapeloas’

Chilo Derieuw: “Engels voelt niet authentiek genoeg.”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Chilo Derieuw: “Engels voelt niet authentiek genoeg.”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Als muziekproducer werkte Chilo ‘Chillow’ Derieuw (35) al samen met muzikanten als Brihang, Flip Kowlier, en de Amerikaanse rapper El Da Sensei, maar nu acht hij de tijd rijp om ook met eigen werk naar buiten te treden. Op ‘Slapeloas’ drukt hij zich uit in zijn moedertaal: het West-Vlaams.

Muziek vormde altijd een rode draad door het leven van Kuurnaar Chilo Derieuw. Hij verdiepte zich als tiener in de hiphop- en skatewereld, studeerde geluidstechnieken in Kortrijk en richtte Catharsis Productions op als eigen muzieklabel en productiehuis, dat verschillende artiesten ondersteunt. Sinds 2017 zit zijn muziek- en fotostudio in de Stuivenbergstraat.

Je hebt al enkele mooie samenwerkingen achter de rug, maar hoe is het voor jou begonnen?

“Dat is vrij natuurlijk gegaan. Ik ben al meer dan tien jaar met muziek bezig. Ik ben al vlug met internationale artiesten beginnen werken. Het begon bij het label Earquake. Met enkele vrienden gingen we een EP maken waarbij ieder lid voor één nummer zou gaan samenwerken met een Amerikaanse artiest. Ik stuurde mijn nummer door naar El Da Sensei (bekend van het hiphopduo Artifacts, red.) en voor ik het wist kreeg ik antwoord. Twee dagen later kreeg ik het nummer al terug en had hij er strofes op gerapt. Nadien is hij nog naar mijn toenmalige homestudio in Kortrijk afgezakt om er samen een plaat te maken. Daaruit heb ik geleerd dat je gewoon moet durven en je ambities najagen. Dankzij die samenwerking kwam ik in contact met andere rappers en dj’s.”

Nu treed je voor het eerst als soloartiest naar buiten.

“Dat was nooit de bedoeling, maar het is wel zo uitgedraaid. (lacht) Ik was altijd bezig met andere artiesten, refreintjes zingen en producen, maar op een of andere manier kon ik mijn ei niet volledig kwijt. Net voor de lockdown ben ik spontaan aan een nummer begonnen. Al snel merkte ik dat ik bepaalde emotionele bagage van vroeger zo perfect kon ventileren. Daar zitten liefdesnummers en breekbare songs tussen. Op een bepaald moment liet ik mijn werk aan enkele vrienden horen en vroeg ik aan Babl Lemmens, toetsenist bij Netsky, om mijn bestaande keys wat eleganter en uitgebreider te laten spelen. Zijn enthousiasme gaf mij de nodige push en motiveerde me om iets met dat solowerk te gaan doen.”

En nu is er dus die eerste single ‘Slapeloas’. Die klinkt fris en tegelijk kwetsbaar.

“Op Slapeloas zing ik over dwalen, het herkennen van fouten en over het niet willen falen. Inderdaad kwetsbaar, maar ook zelfkritisch. Ik meng er trage hiphop met soul in een jazzy jasje. Het nummer gaat over eindeloosheid. Over in een bepaalde situatie zitten en merken dat je een jaar later gewoon rondjes hebt gedraaid en weer staat waar je voorheen al stond. Over wakker liggen en zorgen hebben. Beseffen dat je in die cirkel dwaalt, maar zolang het besef er is en dat je de cirkel herkent, weet je dat je er kan uitstappen om vervolgens een nieuwe te creëren. Een ‘gezonde’ dan.” (lacht)

Je zingt, net als muzikale collega’s Brihang en Jeffrey Jefferson van Ertebrekers, in het West-Vlaams.

“Ik heb het eerst in het Engels geprobeerd, maar dat voelde niet authentiek genoeg. Nadat ik het beluisterde, voelde het aan alsof ik dat niet zelf was. Toen ik het later in mijn eigen dialect probeerde, viel alles meteen op zijn plaats. Er zitten veel autobiografische elementen in mijn muziek en dan is het logisch dat je je beter kan uiten in je eigen taal. Ik had in 2014 al eens een nummer Eurocent in het West-Vlaams, met Jeffrey Jefferson en Flip Kowlier opgenomen. Dat werkte wel, dus ik had er vertrouwen in dat dit een goede keuze was voor mijn solowerk.”

Weinig mensen weten dat je nu met dit soloproject naar buiten komt.

“Ik heb het veel mensen bewust niet verteld, omdat ze te dicht bij me staan. Ik laat het liever aan het spontane over en wil hen ook verrassen. Slechts enkele ingewijden waren op de hoogte, waaronder mijn zus Oshin. Als kind vonden we elkaar niet zo goed, maar nu delen we zo goed als alles met elkaar. Sport is ons raakvlak. Zij in het boksen (Oshin is wereldkampioene bij de superlichtgewichten, red.) , ik eerst als skater, maar nu kan mijn lichaam die impact niet zo goed meer aan en stort ik me onder andere op crossfit.”

Wanneer mogen we een volledig album verwachten?

“Daar heb ik voor mezelf geen termijn op gezet. Eerst even zien hoe Slapeloas het doet en daarna zullen nog wel wat singles volgen.” (VADU)

De single ‘Slapeloas’ kan je beluisteren via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier