https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Muziekmaatschappij Sint-Cecilia zoekt vers bloed: “We zijn nog niet uitgespeeld”

Op deze foto van enkele jaren geleden was oud-burgemeester Ivan Cattrysse er nog bij. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan is op zoek naar nieuwe muzikanten. Omdat de voorbije jaren het ledenbestand van de harmonie sterk terugliep en er nood is aan verjonging. “Maar ook omdat samen muziek spelen veel leuker is dan alleen.”

“Neen, we zijn nog niet uitgespeeld”, zegt secretaris Rita Pockelé (43). “Maar jongeren haken dikwijls af en er zijn de laatste jaren ook een aantal van onze anciens gestopt. Daardoor begint het stilaan toch een beetje te nijpen. Een paar jaar geleden waren we nog met tegen de dertig, nu zijn we maar met twintig meer. Als er dan ook nog muzikanten wegblijven van de repetitie omdat ze iets anders te doen hebben, komen we voor bepaalde stukken toch soms in de problemen. Bijvoorbeeld wanneer er normaal drie klarinetten in zitten en er maar één klarinettist komt opdagen.”

Een van de bekendere oudgedienden die afhaakten, is oud-burgemeester Ivan Cattrysse die sukkelt met zijn gezondheid. “Hij heeft meer dan zestig jaar bij onze maatschappij gespeeld. Ik hoef je dus niet te vertellen dat het met spijt in het hart was dat hij afscheid nam. Maar het ging hem steeds moeilijker af”, zegt Rita. Zelf blaast ze al dertig jaar op de klarinet en tegenwoordig zit haar 15-jarige dochter Laure Snauwaert ook in de harmonie. “Zelf vind ik dat heel leuk en mijn oma zegt altijd dat ik er trots op moet zijn. Maar veel van mijn leeftijdsgenoten vinden zo’n harmonie echt niet cool. Vaak weten ze zelfs niet eens wat het is”, zegt ze. Onder dirigent Pieter Lagacie werd daarom de muzikale verjonging ingezet. “Weg van de hoempapamuziek. We brengen al eens iets van Amy Winehouse of Stromae of zelfs van Dimitri Vegas & Like Mike”, glimlacht Rita. “Maar tegenwoordig is er voor jongeren zovéél te doen. We hebben er sinds kort een 13-jarig drummertje bij uit Blankenberge, maar jongeren haken vaak terug af als ze beginnen te puberen. Misschien moeten we de banden met de gemeentelijke muziekacademie weer meer aanhalen.”

Muziek spelen is een fantastische hobby en zoveel leuker in groepsverband

Een paar jaar terug bloeide er nog iets moois: door deel te nemen aan de concerten van de harmonie, konden jongeren uit de academie ervaren dat bij een muziekmaatschappij spelen best wel leuk is. “Daardoor werden ze geprikkeld en werd de drempel om door te stromen van de academie naar een harmonie ook minder hoog”, legt Rita uit. “Bovendien ging de jarenlange investering van die leerlingen in het muziekonderwijs op die manier niet verloren. Nu eindigt, na die nochtans intensieve opleiding, hun instrument vaak gewoon aan de haak.”

En muziek verenigt. “Muziek spelen is een fantastische hobby, maar het is nóg zoveel leuker in groepsverband”, klinkt het. Rita solliciteerde dit jaar met succes voor het muziekspektakel PLAY4, haar dochter Laure haalde de selectie voor de Mini PLAY4. “Het is een eer om daar als muzikant aan te kunnen meedoen. Alle 110 plaatsen waren op nog geen tien minuten bezet.”

Oproep

Er zijn nog harmonieën die met het probleem van onderbezetting kampen. “In Wenduine werd Onder Ons onlangs opgedoekt en Blankenberge heeft al jaren geen harmonie meer. We hadden gehoopt dat al die leden naar ons zouden komen, alleen: de harmonie van Heist is bekender. Die hebben een jeugdharmonie en doen ook wedstrijden”, zegt Rita. Ze deelde een oproep via Hoplr: Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan wil jouw groep worden. “Voorlopig heeft dat één nieuw lid opgeleverd; een dame die al sinds haar zes jaar dwarsfluit speelt en zich wel geroepen voelde. Niet over een eigen instrument beschikken, hoeft trouwens geen drempel zijn: bij de gemeentelijke muziekacademie kan je er al een huren voor 50 euro per jaar.”

Rita Pockelé en Laure: moeder en dochter op de klarinet/sax.
Rita Pockelé en Laure: moeder en dochter op de klarinet/sax.© WK

Alle muzikanten zijn welkom. “Klarinettisten, saxofonisten, een goeie pianist… We willen ons niet beperken tot één genre en dat hoor je ook in de muziekstukken die we spelen. Maar met hoe minder we zijn, hoe moeilijker dat natuurlijk wel wordt.”

Zin om het eens te proberen? “Kom dan zeker eens langs, ‘t is eens iets anders dan thuis op de PlayStation spelen. Je kan bij ons geen instrument leren spelen maar wel oefenen in samenspel. We repeteren elke vrijdagavond van 20 uur tot 22 uur in ‘t Werfland, Duinenweg 32 in De Haan”, besluit Rita Pockelé.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten