Muziekclub 4AD in Diksmuide opent vernieuwd artiestenhuis virtueel

Patrick Smagghe maakt het zich gemakkelijk, terwijl Eline Adam lachend toekijkt in de nieuwe leefruimte van de vernieuwde artiestenresidentie.© ACK
Patrick Smagghe maakt het zich gemakkelijk, terwijl Eline Adam lachend toekijkt in de nieuwe leefruimte van de vernieuwde artiestenresidentie.© ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Muziekclub 4AD in Diksmuide viert dit jaar z’n 33-jarig bestaan. De club verhuisde gedurende al die jaren een aantal keer, maar heeft intussen een vaste stek gevonden in de Kleine Dijk in Diksmuide. Naast de concertzaal, het café en de repetitieruimtes beschikt de muziekclub ook over een artiestenhuis, een plaats waar artiesten kunnen logeren.

“In de beginjaren sliepen de artiesten op een matras boven het café waar de concerten plaatsvonden”, mijmert artistiek leider Patrick Smagghe. “De matrassen werden stapelbedden, van die ijzeren gevaartes, gerecupereerd uit een internaat. Ik deelde de keuken, de badkamer, living en wasmachine met de artiesten. In de loop der jaren sliepen hier meer dan 4.000 artiesten. Uit pure noodzaak deden we heel veel zelf in het eigen hotel. Sinds 2005 zitten we op onze huidige locatie. Voor de bands was het een enorm voordeel dat ze op de site konden overnachten, zowel na de shows als tijdens meerdaagse repetities. Maar het was allemaal heel basic, meer op niveau van een jeugdherberg met 21 bedden.”

Verbouwingen

“Door de verbouwing die we nu doorvoerden, hebben we wel minder slaapplaatsen, maar de mensen die er overnachten, hebben meer privacy en meer comfort. Onze artiestenresidentie of artiestenhotel is uniek in het Vlaamse landschap en eigenlijk in heel België. Het is een warme plaats voor rock- en popartiesten waar ze kunnen verblijven, zoals er ook residenties bestaan voor schrijvers, een plaats waar ze in optimale omstandigheden kunnen werken aan hun oeuvre. We doen geen catering, maar er is een grote keuken voorzien waar ze zelf kunnen koken of hun afhaalgerechten kunnen opwarmen.”

Groot voordeel is dat het huis nu toegankelijk is voor mensen in een rolstoel met een aangepaste badkamer en slaapkamer op het gelijkvloers voor hen ingericht, met een extra bed om bijvoorbeeld een begeleider in dezelfde kamer te laten slapen. “Verder is er op het gelijkvloers een gezellige leefruimte en een ruime keuken. Op de eerste verdieping zijn er drie tweepersoonskamers met bijhorende ruime badkamer en op de zolderverdieping zijn er nog twee tweepersoonskamers met douchegelegenheid”, vertelt Eline Adam, communicatieverantwoordelijke 4AD. “Het huis dateert uit de jaren 60 en is oerdegelijk en omdat duurzaamheid in het 4AD-DNA zit, hebben we bij de verbouwing gekozen om zoveel mogelijk te bewaren en maximaal te recupereren.”

Indeling

De indeling van het huis is helemaal veranderd en er werd zoveel mogelijk materiaal gerecupereerd. “Muren en dak werden maximaal geïsoleerd, we gebruikten doorheen het hele huis natuurverf en leemverf. Leemverf is bekend om zijn ademend en akoestisch isolerend karakter zodat het huis als in een warme pel gewikkeld is”, aldus Patrick Smagghe. “We bewaarden de mooie elementen uit het oude huis zoals de tegelvloer en de sixtiestrap. Voor het meubilair recupereerden we, waar mogelijk, het oude meubilair en verder werden kringloopwinkels en tweedehandsites afgeschuimd. In aloude 4AD-stijl stak de beroepsploeg, bestaande uit zeven werknemers, ondersteund door zo’n 60-tal vrijwilligers, zelf de handen uit de mouwen. Het resultaat is een duurzame en logische verbouwing, geen strakke tabula rasa, maar een verbouwing die vertrekt vanuit de ziel en historiek van het gebouw.”

Door corona kon er geen officiële opening plaatsvinden, dus zorgde de crew van 4AD voor een virtuele opening met niemand minder dan Herr Seele, die trouwens ook 33 jaar geleden de opening voor zijn rekening nam. Het werd een gevarieerde muzikale uitzending waar de spotlights op de geliefde bewoners van het huis werden gezet. Onder het goedkeurend oog van ceremoniemeester Herr Seele passeerden muzikanten Mattias De Craene, STAKE, Meskerem Mees, The Glücks, Mother en Paola Màrquez, Lara Rosseel & Jonas De Rave de revue.

Achter de schermen

Maar er is nog meer: schrijver Roderik Six brengt een ware ode aan 4AD. In een rondetafelgesprek gaan Lindsi Dendauw (Girls Go BOOM), Michael Verschaeve (psycholoog en drummer The Van Jets) en muzikante Chantal Acda dieper in op het artistieke creatieproces. Ook de 4AD-beroepsploeg en vrijwilliger Berry De Keyser komen aan het woord én Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon, Diksmuids burgemeester Lies Laridon en schepen van Cultuur Katleen Winne praten bij over 4AD, kunst en cultuur en de rol van 4AD in de stad en het Vlaamse cultuurlandschap. “’4ADTV presenteert een artiestenhuis met lage drempel’ wordt een unieke inkijk achter, onder, voor, langs en naast de schermen van ons huis, dat vanaf zaterdag 17 april om 20 uur te bekijken is via de Facebookpagina van 4AD”, besluit Eline Adams.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.