Muurschilderijen in Stadense Sint-Bavokerk in ere hersteld

Francesco Vanderjeugd, Frank Saesen (voorzitter kerkfabriek Sint-Bavo), schepen Joeri Deprez, Marnick Pattyn (penningmeester) en Bart Bourdeau (secretaris kerkfabriek Sint-Bavo).©JOKE COUVREUR
Francesco Vanderjeugd, Frank Saesen (voorzitter kerkfabriek Sint-Bavo), schepen Joeri Deprez, Marnick Pattyn (penningmeester) en Bart Bourdeau (secretaris kerkfabriek Sint-Bavo).©JOKE COUVREUR
Redactie KW

De kerkfabriek, het gemeentebestuur en het Agentschap Binnenlands Bestuur sloegen de handen in elkaar voor een opknapbeurt van de Sint-Bavokerk. Daarbij werden de oorspronkelijke muurschilderingen in ere hersteld.

“Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Sint-Bavokerk volledig verwoest”, weet de voor kerkfabrieken bevoegde schepen Joeri Deprez (Open VLD), “In de jaren 20 werd ze heropgebouwd en versierd met decoratieve beschilderingen. In 1977 kregen de beschilderingen een nieuwe kleur waardoor een stuk waardevol cultureel erfgoed verloren ging.”

“In 2019 startte de kerkfabriek met een gefaseerde restauratie van de kerk. Ze kon daarbij rekenen op onze steun en op de steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Wij subsidiëren de werken met 145.000 euro terwijl het Agentschap 30 procent van de totale kostprijs subsidieert. Met advies van de architecten werden enkele oorspronkelijke muurschilderingen in ere hersteld. Een van de bijzonderste is ongetwijfeld de roos, die symbool staat voor de naam van het dorp.”

“De hoofdkleur groen brengt de muurschilderingen terug naar de oorspronkelijke art-deco stijl. Ze sluiten bovendien vlekkeloos aan op de gebrandschilderde ramen van het hoogkoor.”

“We kregen al heel wat enthousiaste reacties van de kerkbezoekers”, vertelt Marnick Pattyn van de kerkfabriek Sint-Bavo. “Volgend jaar wordt de tweede en laatste fase van de schilderwerken opgestart.”

Frequent bezocht

“We stellen ook vast dat de Sint-Bavokerk heel frequent wordt bezocht, ook door mensen van buiten Staden”, pikt schepen Deprez in. “Ze komen voor de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Rozebeke, die tot ver buiten onze dorpsgrenzen bekend is.”

“Het feit dat de kerk zo waardevol is, lag mee aan de basis om ze in eer te herstellen en als bedevaartsoord open te stellen voor het grote publiek.”

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier