Muster vangt KLT en Revue op

(foto v.l.n.r.) Didier Maes, voorzitter Kortrijkse Revue, Suzy Vermeulen, hier verkleed als haar vast personage ‘Marie-Madeleine Vanryckeghem’ in de revue, Guy Leleu, voorzitter Kortrijks Lyrisch toneel, Caroline Haemers, hier verkleed als haar vast personage ‘Mariete Paraplu’ in de revue en Yorben Ravau van Think Urban. © JS
Redactie KW

Sinds bekend gemaakt werd dat de Kortrijkse stadsschouwburg vanaf juni 2023 voor 2 jaar dicht gaat wegens renovatiewerken, zaten heel wat Kortrijkse cultuurverenigingen met de handen in het haar. Het bedrijvenpark Muster in Heule springt nu tijdelijk in de bres voor het Kortrijks Lyrisch Toneel en de Kortrijkse Revue.

Het Kortrijks Lyrisch Toneel en de Kortrijkse Revue probeerden intussen al samen een oplossing te vinden voor hun werkingen. “We begrijpen uiteraard dat de stad geen zaal in reserve heeft voor zo’n uitzonderlijke situatie, maar indien wij 2 jaar niet kunnen repeteren en geen voorstellingen kunnen brengen, dan vrees ik oprecht voor ons voortbestaan”, vertelt Guy Leleu, voorzitter van het Kortrijks Lyrisch toneel.

Beide besturen gaven de hoop al bijna op toen de oplossing uit onverwachte hoek kwam aanwaaien. “Ons probleem was de mensen van Muster in Heule niet ontgaan”, gaat Didier Maes, voorzitter van de Kortrijkse Revue verder. “Muster is een bedrijvenpark maar wekelijks gaat er ook de lokaalmarkt door en ook events zoals Café Mangé of de fuif van De Griffioen tijdens de Tinekesfeesten. Meer dan ruimte genoeg dus om een tribune te zetten en decors op te stellen. Mits de nodige afspraken en als wij onze voorstellingen uitzonderlijk plannen in periodes met zacht weer, moet dit haalbaar zijn.”

Heuls cultuurfestival

Leopold Dekeyser van Think Urban, dat de site beheert, ziet nog meer mogelijkheden: “Er worden gesprekken gevoerd met andere verenigingen om diverse voorstellingen en tentoonstellingen in te plannen zodat we in het voorjaar van 2023 een Heuls cultuurfestival kunnen aanbieden. Ook een samenwerking met het Festival van Vlaanderen zou mogelijk zijn. Er zijn wel wat ingrepen nodig om de site hierop voor te bereiden. De werken hiervoor starten al op 1 september, maar de hinder zou beperkt moeten blijven en alle activiteiten in het kader van de Tinekesfeesten zouden moeten kunnen doorgaan.”.

Indien wij 2 jaar niet kunnen repeteren en geen voorstellingen kunnen brengen, dan vrees ik oprecht voor ons voortbestaan

Schepen Bert Herrewyn is tevreden met de oplossing. “Dergelijke initiatieven kunnen we alleen maar toejuichen. Voor de stad zelf was het onmogelijk dit probleem op te lossen. Heel mooi dat mensen in noodgevallen voor elkaar in de bres springen. We hopen dat hiermee de kiem is gelegd voor soortgelijke initiatieven zodat ook andere verenigingen die normaal gebruik maken van de schouwburg een alternatief hebben tijdens de werken. In Kortrijk of in de deelgemeenten..” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier