Museumpas moet nog meer volk naar Nieuwpoort lokken

Schepen Ann Gheeraert. © IV
Paul Bruneel

Het bezoekerscentrum Westfront kan sinds kort ook met de nationale museumpas bezocht worden. Deze pas, die in september 2018 werd ingevoerd, kost 50 euro. De houder kan er in een 160-tal Belgische musea mee terecht.

Dankzij de pas zullen er ongetwijfeld meer bezoekers afzakken naar het museum. Westfront pakt trouwens ook uit met een gezinsticket. Families met twee of drie kinderen kunnen voortaan een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum aan het voordeeltarief van 19 euro terwijl de gangbare prijs 29 euro is.

Schepen van Toerisme Ann Gheeraert: “Wij zijn uiteraard verheugd dat we opgenomen werden in de lijst met musea die te bezoeken zijn met de museumpas. Enkele maanden geleden kreeg het bezoekerscentrum Westfront ook al het Q-label opgespeld door Westtoer. Dit keurmerk is een aansporing om nog meer aan de kwaliteit en de klanttevredenheid te werken en op die manier ook een groter doelpubliek te bereiken.”

Michiel Hendryckx

Om dit Q-label te behalen, moesten de medewerkers van Westfront het afgelopen jaar een kwaliteitstraject doorlopen. Belangrijk in dit traject is het engagement van de deelnemers om de bezoekers te bevragen want de mening van de bezoeker is cruciaal. Momenteel loopt in het bezoekerscentrum een tijdelijke expo met foto’s van Michiel Hendryckx. Hij zocht anderhalf jaar naar sporen van het Noordzeefront. Het resultaat van zijn zoektocht resulteert in de expo ‘Oorlog aan zee-100 jaar later’. Om tot dit resultaat te komen, stippelde de fotograaf samen met Patrick Vanleene, projectcoördinator van Nieuwpoort 2014-2015, een traject uit langs de kust waarbij gekozen werd voor minder bekende plekjes. Van Calais tot in Knokke werd een 30-tal locaties vastgelegd in zwart-wit. Deze tentoonstelling loopt nog tot juni volgend jaar.

Nog meer aan de kwaliteit en de klanttevredenheid werken om een groter doelpubliek te bereiken

Dit alles moet er voor zorgen dat Westfront Nieuwpoort opnieuw populairder wordt. Het Bezoekerscentrum opende in oktober 2014 de deuren onder het Albert I-monument en was meteen een van de blikvangers van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Westfront is een uniek bezoekerscentrum waar de onderwaterzetting in de regio wordt belicht, maar er zijn nog veel andere zaken te zien. Het is een interactief museum waar je een aantal digitale schermen zelf kunt bedienen en luisteren naar verhalen over de onderwaterzetting. Er is ook een aantal unieke stukken te bewonderen, zoals de zwengel die gebruikt werd om de sluizen open te draaien.

Feniks 2020

De eerste maand na de opening werden al 10.000 bezoekers opgetekend en het stadsbestuur streeft naar 25.000 per jaar. In 2018 waren er 22.622 bezoekers, een behoorlijk aantal, maar wel minder dan het jaar voordien.

Wellicht speelde het hele herdenkingsgebeuren rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog een rol, maar zover wil men het in Nieuwpoort niet laten komen en het bestuur wil mikken op een breder publiek. Er wordt ook mee gestapt in het verhaal van het Westhoekproject Feniks 2020 waarin een 30-tal sites gelinkt worden aan een centraal verhaal rond de wederopbouw. Nieuwpoort heeft hiervoor een innovatief project ingediend waarin gefocust wordt op de wederopbouw in de binnenstad. Dit gebeurt via een uitgekiend verhaal en met videomapping. In het verlengde daarvan is er een tentoonstelling met werk van Juul Filliaert. Feniks 2020 gaat van start in maart 2020.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.