Museum Texture nodigt iedereen uit om op vlassafari te gaan

Redactie KW

Texture, museum over Leie en vlas, verzamelde alle vlasvelden in Vlaanderen op één kaart en stippelde een aantal gratis fietsroutes uit. Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan het museum en aan museumbistro Kaffee Damast.

Half juni bloeien de?vlasvelden. Een ideaal moment om op vlassafari te gaan en te genieten van een blauwbloeiende bloemenzee. Op www.vlasveldeninvlaanderen.be kan je met een klik op de kaart een perceel vlas in jouw buurt vinden.

Dit jaar noteerde het Departement Landbouw en Visserij een kleine 1.400 vlasvelden in Vlaanderen terwijl het vorig jaar nog ruim 1.600 velden telde. Het weer van de afgelopen maanden speelde de vlasboeren parten. Texture stippelde drie gratis fietsroutes?uit. Ook deze vind je terug op vlasveldeninvlaanderen.be. Eén op maat van jonge gezinnen die een kleine fietstocht appreciëren, één op maat van koppels die al wat meer kilometers willen trappen, één op maat van doorgewinterde wielertoeristen die kilometers vreten.

Strategisch gelegen

Telkens met Texture als vertrek- en eindpunt. Goed om weten: op het museumplein van Texture is een fietsstalling en fietspomp aanwezig. Bovendien is het museum strategisch gelegen voor fietsers, pal aan de Leie, tussen fietsknooppunten 10 en 18. Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Tijd om uit je kot te komen, op de fiets te springen en je te laten onderdompelen in de wondere wereld van vlas. Op de prachtige fietsroutes leer je ook ter plekke alles over vlas, wat onlosmakelijk verbonden is met het DNA van onze regio.”

Ontdekkingstocht langs de Vlaamse vlasvelden

Nieuw dit jaar is Fietsen met de ErfgoedApp. “Dit jaar organiseren we wegens corona geen begeleide vlasfietstochten. Toch laten we de erfgoedliefhebbers niet in de steek. De gezinsfietstocht bieden we aan met de ErfgoedApp. Download deze op je smartphone en laad de route ‘Vlassafari voor gezinnen’ in. Tijdens je fietsroute passeer je enkele vlasrelicten zoals Preetjes Molen, B&B de Vlaschaerd en vlassite Sabbe. Telkens krijg je een extra woordje uitleg, inclusief foto’s en video’s”, zegt communicatieverantwoordelijkeAnn Vanrolleghem.

Ook in het museum valt een en ander te beleven. “Elke bezoeker ontvangt een gratis zakje vlaszaadjes. Zo kan je thuis je eigen mini-vlaschaard zaaien. Om er samen een fijn en veilig bezoek van te maken, vragen we onze bezoekers om hun toegangstickets online te kopen én om de genomen maatregelen inzake covid-19 te respecteren. Museumbistro Kaffee Damast is open. Ook daar worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.” (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.