Museum met heiligenbeelden en art deco palmt de kerk van Slyps in

© Jan Stragier
Redactie KW

In de kerk kunnen bezoekers voortaan genieten van een blijvend museum. Initiatiefnemer Ludo Hameeuw plaatste in de twee zijbeuken een grote collectie heiligenfiguren en een verzameling art deco. “Ik ben vooral blij om te zien dat de drie kerken in de gemeente nu ook een bijkomende functie hebben.”

Moorsledenaar Ludo Hameeuw heeft in de gemeente al heel wat projecten rond geschiedenis uitgewerkt. Ludo is onder andere gekend van het voormalige Pater Lievensmusseum. Wat velen echter niet weten is dat Ludo ook in het bezit is van een speciale collectie. Wijlen Izegems en Kortrijks priester Joris Leuridan, de oom van Ludo, was een grote verzamelaar van religieus porselein. Zijn leven lang verzamelde hij beelden van verschillende heiligen en Bijbelse figuren. “Mijn nonkel had altijd gevraagd om na zijn dood zijn collectie bijeen te houden”, aldus Ludo. Toen de priester net voor de eeuwwisseling kwam te sterven kreeg Hameeuw de hele collectie.

Ludo gaf de collectie een plaats in het vroegere Pater Lievensmuseum. Dat kon de voorbije jaren enkel nog na afspraak bezocht worden. Tijdens die bezoeken toonde Ludo ook de collectie aan zijn gasten.

Beelden uit Andenne

Inmiddels is er een permanent Lievensmuseum in de Moorsleedse Sint-Martinuskerk. “Ik zocht een plaats waar mensen de collectie van mijn oom gemakkelijk konden bezoeken. Zijn collectie bleek bijzonder waardevol en zeldzaam te zijn omdat het hoofdzakelijk uit heiligenbeelden uit het Waalse Andenne bestaat.” Ludo sprak verschillende mensen aan op zoek naar een oplossing.

Die vond de Moorsledenaar uiteindelijk in de kerk in Slypskapelle. De 240 beelden van priester Leuridan kregen er inmiddels een plaats in de ene zijbeuk, die toch niet gebruikt wordt tijdens bijvoorbeeld de eucharistievieringen. “De voorbije jaren heb ik zelf nog een 80-tal heiligenbeelden bijgekocht. Door de collectie van mijn oom ben ik zelf ook enorm geïnteresseerd geraakt in religieus porselein en art deco.” Onder andere op rommelmarkten kocht de Moorsledenaar heiligenbeelden en kruisen aan. Terwijl in de ene zijbeuk van de Slypse kerk de heiligenbeelden worden tentoongesteld, wordt de andere zijbeuk gebruikt voor de religieuze art-decokunst. “Mensen onderschatten soms hoeveel waardevolle art deco er nog in de kerken aanwezig is.”

In het museum is er ook een kort filmpje te zien van verschillende kerken in de regio waar er mooie objecten in art deco terug te vinden zijn. “Ik raad iedereen aan om bij een kerkbezoek eens te kijken hoe mooi sommige kerken eigenlijk wel zijn.”

Relikwie in Dadizele

De tentoonstelling in de kerk van Slypskapelle is vrij en gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de kerk. Normaal gezien zou de tentoonstelling officieel geopend worden, maar door het uitbreken van het coronacrisis werd dat plechtig moment uitgesteld. Wie dat wenst kan de tentoonstelling nu al bezoeken. “Weinig mensen hebben thuis nog heiligenbeelden staan. Ik ben dan ook trots dat ik een dergelijke invulling kan geven aan het kerkgebouw.”

In de gemeente worden zowel de Sint-Martinuskerk in Moorslede, de kerk in Slypskapelle als de basiliek in Dadizele nog gebruikt voor eucharistievieringen. Zowel in Moorslede als in Slypskapelle is er nu een blijvend museum. In Dadizele wordt over enkele weken de relikwie van paus Johan Paulus II officieel ingehuldigd. “Ik vind het goed dat de kerken ook voor andere zaken gebruikt worden. Misschien moeten we dat in de toekomst nog meer proberen te doen.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier