Museum IJzertoren brengt doe-boekje voor kinderen uit

Directeur Peter Verplancke in het museum van de IJzertoren: "Het boekje moet een bezoek aan de IJzertoren ook voor kinderen boeiend maken." (foto ACK)
Redactie KW

Heel wat scholen en ouders met kinderen bezoeken de IJzertoren en er wordt al heel veel gedaan voor de scholen, maar tot nu toe was er nog niets voor de gezinnen die met kinderen komen. Daar komt nu verandering in met het doe-boekje voor kinderen.

“We waren al een tijdje op zoek naar iets dat het ook voor de kinderen die met hun ouders naar de IJzertoren komen leuker en interessanter zou maken”, vertelt directeur Peter Verplancke. “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om een doe-boekje voor kinderen te maken. Het verhaal in het boekje gaat zo: bij het herinrichten van de IJzertoren is er in het museum een code verstopt, een code met de naam van één specifieke soldaat die hier vocht en nu symbool staat voor alle soldaten, een soort eerbetoon aan de soldaten. Aan de hand van verschillende opdrachten kunnen de kinderen die naam vinden.”

Opdracht voor thuis

“Het boekje kunnen de kinderen meenemen naar huis en helemaal achteraan staat ook nog een opdrachtje om thuis uit te voeren. Op die manier kunnen ouders en kinderen aan hetzelfde tempo het museum bezoeken en is het verhaal van het museum ook voor de kinderen veel duidelijker, dragen ze er veel meer van mee.”

Het boekje met opdrachten telt 24 pagina’s en is op kwaliteitspapier gedrukt. “We hebben gekozen voor een kwalitatieve uitgave, iets dat uitnodigt om mee naar huis te nemen, iets waarin ze thuis nog eens kunnen bladeren en dat ze eventueel kunnen gebruiken bij een spreekbeurt op school”, licht directeur Peter Verplancke toe. “We hebben ook aan Westtoer de toestemming gevraagd om de Westhoek Kadees, Jaek en Nienk, te mogen gebruiken in het boek en dat mocht, dus gaan de kinderen op zoek naar het geheim van de IJzertoren met Jaek en Nienk.”

“Voorlopig is het boekje enkel in het Nederlands gedrukt omdat vooral bij de gezinnen met kinderen het overgrote deel Nederlandstalig is. Vanaf nu wordt er per gezin één boekje gratis meegegeven. Het verhaal verbindt binnen en buiten, het museum en de begraafplaats met elkaar en zorgt er dan ook voor dat kinderen na hun bezoek aan museum en begraafplaats van beide weten waarover het gaat. Het boekje kwam tot stand door een samenwerking met Miguel Bouttry.”

We hebben gekozen voor een kwalitatieve uitgave, iets dat uitnodigt om mee naar huis te nemen

Ook voor scholen is er nieuws op komst. “We hebben flink geïnvesteerd om ook het belevingsniveau van de scholen te verhogen bij een bezoek aan de IJzertoren”, vertelt directeur Peter Verplancke. “Het is namelijk zo dat we vanaf 1 september aan alle scholen die langskomen gratis een gidsbeurt zullen aanbieden. De gidsbeurt zal in de prijs begrepen zijn waarbij wij als museum een flinke duit uit eigen zak betalen. Ook organisatorisch zal het van ons een inspanning vragen maar het zal de boodschap duidelijk meegeven aan de kinderen en tegelijk zorgen voor een unieke beleving. We beschikken momenteel over een 35 à 40-tal gidsen die we via bijscholing allen op gelijk hoogstaand niveau willen krijgen zowel inhoudelijk als methodologisch. De gidsen zullen ook interactief zijn met het publiek.”

100 jaar IJzerbedevaart

De huidige tentoonstelling ‘Als de dood uit de Hemel kwam’ is nog te zien tot eind 2019, daarna zal de vijfde verdieping worden heringericht. “We staan in 2020 voor een belangrijk jaar, het is dan namelijk 100 jaar geleden dat de eerste IJzerbedevaart plaatsvond. Die speciale verjaardag zal uiteraard passend worden gevierd. Het is belangrijk dat het niet enkel om herdenken maar vooral om iets met actuele waarde gaat, ik kan nu al verzekeren dat de herdenking heel bijzonder zal zijn”, blijft directeur Verplancke mysterieus. Op 1 april komt er ook nog een nieuwe publieksmedewerker, Naomi Bonny, bij in de IJzertoren die mee zal instaan voor het educatieve en inhoudelijke luik. De IJzertoren blijft duidelijk een museum in beweging.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier