In de Daverlostraat in Assebroek bij Brugge springt de opmerkelijke gevel van het gezin Lesneuck-De Landtsheer in het oog. De ramen van de voorgevel van de rijwoning zijn namelijk zo goed als volgeplakt met kleurrijke kindertekeningen. Het werk van Babette en Brikke Lesneuck, zo blijkt als we er aanbellen.

"Onze kindjes lopen normaal gezien school in De Tandem hier vlakbij in Sint-Kruis. Maar door het coronavirus is er geen les dus blijven ze thuis", zegt Hiske De Landtsheer, de mama van Babette en Brielle. Hiske staat zelf in het onderwijs, als leerkracht in een lagere school in Gent. "Op school tekenen en knutselen we anders altijd zo graag", zegt Babette. "Maar nu is er geen school... Dus tekenen we nu zoveel mogelijk thuis."

Museum

Babette en Brikke hebben echter nog een reden om tekeningen te maken. Ze doet het niet alleen voor hun eigen plezier. "De musea zijn nu niet meer open. Erg jammer voor de mensen die graag teken- en schilderwerken zien", vertelt Brielle. "Daarom willen we hier thuis aan onze gevel een klein museum van maken met onze eigen werkjes. De mensen die hier passeren kunnen er dan van genieten."

'Omdat de musea dicht zijn kan je hier kijken', staat er te lezen op het raam. 'Als je het mooi vindt, mag je een brief in onze bus stoppen.', Davy Coghe
'Omdat de musea dicht zijn kan je hier kijken', staat er te lezen op het raam. 'Als je het mooi vindt, mag je een brief in onze bus stoppen.' © Davy Coghe

Mama Hiske kijkt intussen lachend toe. "We gaan met de kinderen graag eens naar het kunstencentrum IJsberg in Damme, ook wel bekend als de Oude Schole. Daar kunnen en mogen ze ook kleuren, maar dat is nu ook dicht... Eigenlijk hebben we het ideetje zowat samen uitgedacht. Nu er geen school is, schrijf ik ook elke dag een brief naar mijn leerlingen waarbij ik hen vraag hoe het gaat. En mijn kindjes hebben de enveloppes gemaakt en versierd. Ze maken trouwens ook iedere dag een tekening die we dan, in deze coronatijden, in de brievenbus gaan steken bij mijn grootouders, die natuurlijk al behoorlijk oud zijn en momenteel niet buiten komen."

Paaseitjes gekregen

Intussen gaan we samen met Brikke en Babette eens kijken naar de bijzonder kleurrijke werkjes aan de gevel. Omdat de musea dicht zijn kan je hier kijken, staat er bij geschreven. "Wie het mooi vindt, mag een briefje in onze bus stoppen", geeft Babette nog mee. "We hebben er al een paar gekregen. Een buurvrouw had zelf ook een werkje gemaakt en gaf het mee met haar briefje. En van een andere mevrouw kregen we paaseitjes. Of ik bang ben van dat coronavirus, waardoor we niet naar school kunnen? Neen hoor, ik ben blijk dat we nu leuk thuis kunnen kleuren!"

Babette en Brikke voor hun 'museum'., Davy Coghe
Babette en Brikke voor hun 'museum'. © Davy Coghe
In de Daverlostraat in Assebroek bij Brugge springt de opmerkelijke gevel van het gezin Lesneuck-De Landtsheer in het oog. De ramen van de voorgevel van de rijwoning zijn namelijk zo goed als volgeplakt met kleurrijke kindertekeningen. Het werk van Babette en Brikke Lesneuck, zo blijkt als we er aanbellen. "Onze kindjes lopen normaal gezien school in De Tandem hier vlakbij in Sint-Kruis. Maar door het coronavirus is er geen les dus blijven ze thuis", zegt Hiske De Landtsheer, de mama van Babette en Brielle. Hiske staat zelf in het onderwijs, als leerkracht in een lagere school in Gent. "Op school tekenen en knutselen we anders altijd zo graag", zegt Babette. "Maar nu is er geen school... Dus tekenen we nu zoveel mogelijk thuis." Babette en Brikke hebben echter nog een reden om tekeningen te maken. Ze doet het niet alleen voor hun eigen plezier. "De musea zijn nu niet meer open. Erg jammer voor de mensen die graag teken- en schilderwerken zien", vertelt Brielle. "Daarom willen we hier thuis aan onze gevel een klein museum van maken met onze eigen werkjes. De mensen die hier passeren kunnen er dan van genieten."Mama Hiske kijkt intussen lachend toe. "We gaan met de kinderen graag eens naar het kunstencentrum IJsberg in Damme, ook wel bekend als de Oude Schole. Daar kunnen en mogen ze ook kleuren, maar dat is nu ook dicht... Eigenlijk hebben we het ideetje zowat samen uitgedacht. Nu er geen school is, schrijf ik ook elke dag een brief naar mijn leerlingen waarbij ik hen vraag hoe het gaat. En mijn kindjes hebben de enveloppes gemaakt en versierd. Ze maken trouwens ook iedere dag een tekening die we dan, in deze coronatijden, in de brievenbus gaan steken bij mijn grootouders, die natuurlijk al behoorlijk oud zijn en momenteel niet buiten komen." Intussen gaan we samen met Brikke en Babette eens kijken naar de bijzonder kleurrijke werkjes aan de gevel. Omdat de musea dicht zijn kan je hier kijken, staat er bij geschreven. "Wie het mooi vindt, mag een briefje in onze bus stoppen", geeft Babette nog mee. "We hebben er al een paar gekregen. Een buurvrouw had zelf ook een werkje gemaakt en gaf het mee met haar briefje. En van een andere mevrouw kregen we paaseitjes. Of ik bang ben van dat coronavirus, waardoor we niet naar school kunnen? Neen hoor, ik ben blijk dat we nu leuk thuis kunnen kleuren!"