Musea dicht, maar ook dichter dan ooit tijdens coronatijden

Thomas Ameye van KOERS in Roeselare. © STEFAAN BEEL
Nancy Boerjan

Musea en attracties bedenken allerlei manieren om de aandacht van het publiek te trekken, ook al blijven hun deuren nog een hele tijd gesloten. Virtuele rondleidingen, Facebook stories, films worden uit de archieven gehaald en gepost… Zo geeft corona onbedoeld een boost aan een trend die al was ingezet: haal het museum in huis.

Thomas Ameye, directeur van het Roeselaarse museum KOERS, zag in twee weken tijd ook zijn werkwereld veranderen. “Alles wat te maken heeft met publieks- en educatieve werking is weggevallen. Een aantal taken, zoals het registreren van de collectie, worden voorlopig van thuis uit verder gezet. Enkele werknemers worden ook ingezet bij andere stadsdiensten van Roeselare”, schetst hij de huidige situatie.

Het museum zet daarnaast in op het online publiceren van content, “een manier om mensen thuis een soort koersbreak te bezorgen, een beetje afleiding in crisistijd.”

“Maar we werken ook al langer toe naar het uitrollen van een breder online platform. Naar aanleiding van het WK wielrennen 2021 in Vlaanderen werkten we nu al aan het tot stand brengen van een online webmuseum. De gebeurtenissen nu brengen dat hele proces nu eigenlijk in een stroomversnelling. We worden gedwongen om nu al experimenten in die zin te ondernemen. We leren ook anders werken. Wie had drie weken geleden gedacht dat we online zouden vergaderen? Dat blijkt nu vlot te gaan, en zal zeker gevolgen hebben op onze manier van werken in de toekomst.”


Enkele initiatieven op een rij.

Koers

Dagelijks vind je op de website om 9 en om 20 uur het verhaal achter een uniek object uit de collectie. Passeerden al de revue: het verhaal van José De Cauwer bij een trui van Hennie Kuiper uit de collectie, renner Serge Pauwels over zijn periode bij MTN-Qhubeka… Al deze verhalen worden hier gebundeld. Je vindt er ook kleurplaten onder de #colorourcollections, en zelfs wielergeïnspireerde dessertrecepten.

Musea Brugge

Musea Brugge bundelt toelichtingen over minder bekende kunstwerken, kleurplaten voor de kinderen en educatieve filmpjes over Van Eyck op www.museabrugge.be. Je kunt ook de collectie hier raadplegen. De topstukken van Van Eyck kan je hier in detail bekijken.

NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke ontsluit haar museale verhaal en collectie zoveel als mogelijk digitaal. Op Facebook en Instagram maak je een virtuele rondleiding in het museum.

Onder de titel ‘Cinema NAVIGO’ haalt men er exclusieve films en documentaires van onder het stof, en deelt ze in verschillende afleveringen op de Facebookpagina. Afspraak elke weekdag om 14 uur.

Abdijmuseum Ten Duinen

Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde brengt via www.tenduinen.be/vr een afgeleide van de uitgebreidere VR-beleving in het museum zelf, Ten Duinen @ 1490. Zo kun je met je smartphone, tablet of pc van thuis uit de voormalige Duinenabdij bezoeken. Het museum bouwde samen met Alfavision de abdij terug op in een virtuele wereld, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het geeft een beeld weer van hoe de abdij eruit gezien moet hebben in 1490.

Via Facebook en Instagram deelt het museum ook verhalen en blogs.

Musea dicht, maar ook dichter dan ooit tijdens coronatijden

MMP 1917

Via onder meer Facebook en Instagram zet het Memorial Museum Passchendaele 1917 in op de openlucht WOI-sites in Groot-Zonnebeke. Je vindt er ook stories met mooie foto’s van het kasteelpark waarin het museum gelegen is, en van de acht ‘Herdenkingstuinen’ in de buurt. Deze tuinen herinneren aan de naties die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de regio vochten. www.passchendaele.be.

Musea dicht, maar ook dichter dan ooit tijdens coronatijden

ARhus

Het Roeselaarse kenniscentrum Arhus deelt een grote selectie interessante apps, zowel voor kinderen, als volwassenen, als leerkrachten die in opvang moeten voorzien in de scholen. Alle updates en info bundelt men er op www.arhus.be/coronavirus. + Ook Stichting IJsberg vzw biedt een blik in de tentoonstellingen die ze de komende tijd organiseert. Voor PARAZART #1 werden Peter Troucheau en Claude Dendauw uitgenodigd.

www.facebook.com/stichtingijsbergvzw.

Texture

Het Kortrijkse textielmuseum Texture lanceert een spelletje om met de kinderen te spelen: ga in je eigen huis op zoek naar vlas. Denk aan linnen textiel, maar ook aan sommige kuis- of ontbijtproducten! Of neem gewoon zelf deel aan het najaarsproject van textielkunstenaar Klaas Rommelaere in Texture.

www.texturekortrijk.be.

Wist je dat een deel van de West-Vlaamse museumcollecties online raadpleegbaar is via www.erfgoedinzicht.be? Zeker eens doen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier