Muren fluisteren – letterlijk – in Fort Napoleon na grondige renovatie

Fort Napoleon was het decor voor honderden jaren geschiedenis. © GLO
Gillian Lowyck

Fort Napoleon in Oostende opent op 5 oktober na renovaties opnieuw de deuren, met een gloednieuwe permanente expo. Bezoekers moeten hun oren bijna letterlijk tegen de muren drukken om de verhalentour in het fort te volgen. Fort Napoleon wordt trouwens een nieuw onthaalpunt van Toerisme Oostende.

Fort Napoleon was het decor voor honderden jaren geschiedenis: de Fransen wachtten er bang de Engelsen op, de Duitse soldaten gebruikten de ondoordringbare vijfhoek als buffer tegen de geallieerden en in de summer of love kusten vele Oostendenaren er hun eerste liefje. De enige standvastige getuige? De immense muren van het fort zelf. Stad Oostende laat die eeuwenoude muren nu letterlijk spreken met een nieuwe permanente tentoonstelling.

Vlaamse erfgoedorganisatie Herita voerde van midden april tot eind juni aanpassingswerken uit. Het fort kreeg een volledig nieuwe geautomatiseerde inkomsas om de toegankelijkheid te verbeteren. Met het oog op een beter klimaatbeheer werden er ook bijkomende deuren geplaatst in het fort. Niet alleen werden de trapkokers op het gelijkvloers voorzien van nieuwe deuren, ook beide deuren die toegang bieden tot het dak werden vernieuwd. Daarnaast werd de verwarmingsinstallatie hersteld, geoptimaliseerd en uitgebreid met twee krachtige warmtepompen. Dankzij deze aanpassingswerken is het fort nu beter gewapend tegen vorst en vocht.

Muren fluisteren

Bezoekers kunnen vanaf 5 oktober de gloednieuwe verhalentour volgen door het fort. Wie dicht genoeg bij de stenen gaat wandelen, hoort bekende en minder bekende stemmen zachtjes fluisteren wat er allemaal gebeurde doorheen de jaren. In totaal kun je luisteren naar twintig verhalen op twintig locaties in de onderbuik van het fort. Elk luisterpunt is aangeduid met een felgekleurde lichtprojectie.

Onzichtbare audiostralen sturen heel gericht verhalen tot in de oren van de bezoeker. Je hoort het gefluister tot op exact één meter afstand van de muur.

Dankzij de aanpassingswerken is het fort nu beter gewapend tegen vorst en vocht

Alle vertelsels zijn onderverdeeld in drie thema’s: geschiedenis (zeven verhalen), architectuur (zeven verhalen) en faits divers (zes verhalen). Ontdek hoe het fort ontstond, leer meer over de vijfhoekige structuur of geniet van leuke wistjedatjes. Elk verhaal duurt ongeveer één minuut en is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Voor kinderen werden de verhalen een tikkeltje ingekort en aangepast naar kindertaal.

Voor de Nederlandse stemmen werd gebruik gemaakt van de couleur locale van Oostende. Heidi Lenaerts spreekt de Nederlandse kinderversies in.

Nieuw toeristisch onthaalpunt

Fort Napoleon zal tevens een onthaalpunt worden van Toerisme Oostende vzw. Zo kom er ook een vaste hub op Oosteroever. Inwoners en bezoekers zullen in Fort Napoleon terecht kunnen voor toeristische informatie, maar ook voor tickets van Kursaal Oostende en De Grote Post.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier