Multibelactie in Oostende: geen enkele gecontroleerde woning in orde

Burgemeester Johan Vande Lanotte, schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys, schepen van Wonen Nancy Bourgoignie en hoofd van de dienst Wonen Peter Jonckheere (v.l.n.r.) presenteerden de eerste resultaten van de multibelactie. (Foto HH)
Redactie KW

Geen enkele van de 86 onderzochte ‘multibel’-woningen voldoet volledig aan de normen van de Vlaamse Wooncode. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de multibelactie in Oostende.

Oostende voert sinds april 2015 gecoördineerde acties waarbij woningen met meerdere bellen worden gecontroleerd. Vandaar de naam ‘multibelactie’. De wijkpolitie, de brandweer, een inspecteur van Wonen Vlaanderen of de Vlaamse Wooninspectie en de dienst Wonen van de stad nemen aan de acties deel. Ook het parket is op de hoogte, zodat gerechtelijke vervolging mogelijk is. Wekelijks worden vier tot vijf panden onderzocht. Oostende gaat ervan uit dat in totaal 1.000 panden onderzocht moeten worden en geeft zichzelf daarvoor vijf jaar de tijd.

Ongeschikt of onbewoonbaar

Op dit moment werden 24 panden geïnspecteerd op de wijk Oud Hospitaal. Dat is goed voor 107 woongelegenheden, maar op 21 plaatsen raakten de controleurs nog niet binnen. Daar wordt nu verder het nodige voor gedaan. 86 woningen werden wel onderzocht en dat leidde tot opvallende vaststellingen. Geen enkele woning voldoet volledig aan de normen van de Vlaamse Wooncode en geen enkel gecontroleerd pand is volledig in orde op het vlak van brandveiligheid.

“De procedures voor ongeschiktverklaring en/of onbewoonbaarverklaring worden nu in gang gezet. Dit moet er toe leiden dat de eigenaars verbeteringswerken uitvoeren. Bij ongeschiktverklaringen krijgen ze daar drie maanden de tijd voor”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Als er dan niets gebeurd is, wordt de ongeschiktheid uitgesproken en kan een strafrechtelijke procedure opgestart worden. Een tiental woningen zullen onbewoonbaar moeten worden verklaard. In dat geval zoeken we binnen de maand een oplossing voor de bewoners. Die woningen kunnen niet in orde worden gebracht zonder bouwvergunning.”

Arbeidsintensief

“De dienst ruimtelijke ordening heeft twee vaststellers-opzichters aangeworven”, meldt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys. “Zij kunnen nagaan of de opsplitsing van panden in verschillende woongelegenheden in overeenstemming is met het aantal vergunde woonentiteiten. Bij de meeste panden die tot nu toe werden bezocht, is de opsplitsing niet vergund. Dikwijls kan de opdeling wel vergund worden mits aanpassingen aan het pand, maar daar is dan soms een bouwvergunning voor nodig.”

“De multibelactie is nuttig en nodig”, vindt Vande Lanotte. “Het is een heel arbeidsintensief proces dat we nog jaren verder zullen moeten zetten. Woningen moeten ook opnieuw bezocht worden om te zien of er gevolg is gegeven aan de opmerkingen. Omdat er binnenkort een hiaat valt bij de Vlaamse Wooninspectie in West-Vlaanderen, heeft de stad een onderhoud gevraagd hierover met Vlaams minister Liesbeth Homans. De komende maanden zullen de besluiten tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring genomen worden. Als de eigenaars niet tijdig werken uitvoeren, verzekerde het parket ons om de nodige stappen te zetten.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier