MSKA uit Roeselare start volgend schooljaar met De Wieleracademie

© FOTO JOS
Redactie KW

MSKA Roeselare start volgend schooljaar met De Wieleracademie, een opleiding waarvoor elke leerling uit iedere studierichting kan kiezen. Naast de basisvakken zullen extra vakken gegeven worden om het wielertalent te ontwikkelen.

Vanaf volgend schooljaar biedt MSKA Roeselare een nieuwe opleiding aan, De Wieleracademie. Leerlingen van het eerste tot zevende middelbaar, uit iedere studierichting, kunnen hiervoor kiezen. “We merken dat studeren, taken maken en trainen veel tijd opslorpen. We willen met deze opleiding helpen om dat evenwicht te bewaren. Het ultieme doel blijft natuurlijk een secundair diploma behalen. Alle basisvakken voor dat diploma worden aangeboden en daarnaast bieden we elke renner een trainingsregime op maat onder professionele begeleiding. Via de wielersport gaan we hen maatschappelijke waarden bijbrengen om ze voor te bereiden op hun verdere leven,” aldus Fangio Hoorelbeke, de directeur van het MSKA op de campus Tant.

Met deze opleiding is het MSKA één van de eersten in Vlaanderen. “Hiermee vullen we een leemte in Vlaanderen op aangezien BMX nog nergens aangeboden wordt. Op De Wieleracademie zal zowel het baanwielrennen, als pisterijden, veldrijden en BMX aan bod komen. We bieden deze opleiding aan omdat we een gebrek aan kennis ervaren bij jonge renners en hun entourage. Wij krijgen zo vaak de vraag van renners die twijfelen over hun trainingsschema. Tot voorheen hadden we niet voldoende kennis om daar op in te gaan. Nu willen we dat gat opvullen door renners wekelijks persoonlijk te spreken en te sturen. Omdat iedere renner anders is, bieden we dan ook verschillende begeleidingstrajecten aan, zodat er voor iedere jonge atleet een training op maat is. Onze trainingen zullen ook afgestemd worden op die van de clubs. We zullen de cmmunicatie onderhouden met Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Wielerschool,” aldus een enthousiaste directeur.

Trotse peter en meter

De jonge renners zullen kunnen kiezen tussen drie trajecten, FUN, COMPETE en PERFORM. In de eerste graad krijgen alle leerlingen het FUN-traject, waar het zal gaan om technische vaardigingen ontwikkelen en plezier beleven. Vanaf de tweede graad kunnen de leerlingen kiezen tussen COMPETE en PERFORM. “Renners die vooral plezier willen beleven aan hun sport en graag onder professionele begeleiding in groep willen trainen kiezen dan best voor het COMPETE traject. Willen renners hun talent maximaal ontwikkelen, dan kiezen de renners beter voor PERFORM”, legt Arne Wallays uit, hij is tevens ook de broer van Jelle Wallays die peter van dit project is samen met Julie Van De Velde, beiden van Lotto Soudal. “Ik besef hoe belangrijk een goeie begeleiding is. Ik had zelf het geluk om tijdens mijn jeugd goeie begeleiding te krijgen van mijn nonkel, anders had ik nooit dezelfde carrière uitgebouwd. Bij De Wieleracademie worden alle kansen aangeboden om het maximale uit hun kunnen te halen. Ik wil aan alle jonge renners zeggen: ‘Grijp deze kans want het is een droom die je kan vervullen. Onthou dat er altijd ups en downs zullen zijn, kijk naar mij. Ik maakte een tijd geleden een zware val waardoor ik nu niet op stage kon vertrekken. Dat was voor mij een down, maar mijn up is dat ik daardoor hier wel kon aanwezig zijn om jullie te motiveren voor De Wieleracademie. Na iedere down is er een up dus blijf altijd volhouden”, aldus de trotse peter Wallays. Julie Van De Velde kon niet aanwezig zijn, maar motiveerde de renners via een filmpje.

Ideale locatie

Op fietsafstand van de school liggen topaccommodaties zoals het crossparcours van Schiervelde, de wielerpiste Defraeye-Sercu, de BMX-piste in Gits en het cyclocrossparcours van de school zelf. “Dat maakt dat MSKA de ideale uitvalsbasis is voor De Wieleracademie. Bovendien beschikken we over een internaat zodat renners die niet van de regio zijn toch deze unieke opleiding kunnen volgen,” aldus Fangio Hoorelbeke. Deze trainingen zuullen gegeven worden door trainers Klaas Vankersschaever, Arne Wallays en Kurt Demeulemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier