MS-patiënten wandelen de Driebergentocht

Jean-Pierre Masselus, voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van de MS-Liga. (foto EF)
Redactie KW

Van woensdag 18 tot vrijdag 20 september wordt, met start in Westouter, elke dag 15 km gewandeld door MS-patiënten. Deze Driebergentocht is een organisatie van de West-Vlaamse afdeling van de MS-Liga. “Ook deze groep mensen willen we aanzetten tot sporten en bewegen”, aldus de voorzitter Jean-Pierre Masselus.

In Het Neerhof in Westouter verblijven 25 Vlaamse MS-patiënten en tien begeleidende vrijwilligers. Voor deze vierde editie van de Driebergentocht wordt even afgeweken van het oorspronkelijk parcours. “We vervangen dit keer de Rode en de Zwarteberg door een wandeling naar Nieuwkerke en Belle. In Nieuwkerke brengen we onder meer een bezoek aan de kerk en stappen we binnen in ‘t Hazekasteel voor de picknick”, legt voorzitter Jean-Pierre Masselus uit.

Met deze organisatie wil de MS-Liga een aantal vooroordelen uit de wereld helpen. “Dat bijvoorbeeld niet alle patiënten in een rolstoel zullen terechtkomen. De spierziekte is dan wel niet te genezen, er is wel een steeds betere medicatie voorzien. Ook worden onze patiënten wel eens met de vinger gewezen omdat ze nogal vlug moe zijn en worden zo al snel als plantrekkers aanzien. Dat onze mensen deze driedaagse stappen, is een bewijs dat ondanks hun beperking toch een sportieve inspanning kan geleverd worden”, wil Jean-Pierre Masselus duidelijk stellen.

Conditie verbeteren

De MS-Liga Vlaanderen werd in 1982 opgericht en heeft als maatschappelijk doel het bevorderen van het algemeen welzijn van personen met MS, hun familieleden en hun omgeving. Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, met name van de hersenen en het ruggenmerg, die zich meestal manifesteert bij jongvolwassenen (20 – 40 jaar). Tot nu toe werden de oorzaken van MS nog niet ontdekt, zodat genezing momenteel onmogelijk is.

“Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat sporten en bewegen voor mensen met MS om diverse redenen zeer belangrijk is. Niet alleen verbeteren ze binnen hun mogelijkheden hun conditie, het feit dat bepaalde doelen bereikt worden, sterkt het zelfvertrouwen en de eigenwaarde”, vertelt de voorzitter. “Daarenboven is het heel aangenaam om samen te bewegen en zo uit het isolement te geraken waar veel personen met MS mee geconfronteerd worden. MS-Liga Vlaanderen vzw wenst daarom diverse nuttige en leuke sportieve initiatieven aan te bieden voor mensen met MS.”

Tijdens de driedaagse tocht zorgt een kinesist en verpleegkundige voor de professionele begeleiding van de deelnemers. De deelnameprijs bedraagt slechts 130 euro, alles inbegrepen (logement, vol pension, verzekering). Enerzijds dankzij sponsoring en anderzijds doordat de werkgroep zelf de maaltijden organiseert en deels zelf voorbereidt.

Democratisch

“De deelnameprijs wordt democratisch gehouden omdat mensen met MS vaak meer medische kosten hebben. Meestal hebben ze ook een inkomensverlies doordat ze door hun ziekte minder uren kunnen werken of vroegtijdig het werk moeten stopzetten.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier