MS-patiënten en JCI-leden vertrekken samen op reis naar Normandië

V.l.n.r. Marleen Deruytere van het MS-huis, buddies Katrien Minne, Steven Dekyvere, Stijn Boussemaere, Gregory Vanmaris. Zittend Klaas Vanneste en Arthur Vanoverberghe. Ook JCI leden Lieselot Verduyn, Marie Vancaenegem, Tom Gyselinck, Veronique Bonduelle, Aline Vandamme, Michiel Dejhaegher en Kevin Callebout gaan mee als buddy. © SLW
Stefaan Lernout

Een groep MS-patiënten, leden van de Jonge Kamer Menen-Wevelgem die meegaan als hun buddy en een team van verzorgend personeel vertrekken zaterdag op vijfdaagse reis naar Bourgondië. Voor veel patiënten wordt het een uniek en onvergetelijk initiatief.

“Ieder jaar zoekt JCI (Junior Chamber International, red.) Menen-Wevelgem een uitdagende onderneming waarmee we onze leden de kans geven zich te ontplooien. Maar waarmee we tegelijk de lokale gemeenschap willen ondersteunen”, zegt JCI-voorzitter Klaas Vanneste. “In het verleden voerden we een eigen theaterstuk op of plantten we 10.000 tulpenbollen. Vanuit onze organisatie is er om uiteenlopende redenen grote betrokkenheid met de ziekte Multiple Sclerose, waardoor het idee van de MS Buddy Challenge ontstond.”

Sterke groep

De naam spreekt voor zich, MS-patiënten gaan samen met een buddy – een lid van JCI – op reis. De jonge kamer nam contact op met vzw Samen voor MS, het MS-huis in Menen. Coördinator Marleen Deruytere was onmiddellijk te vinden voor het idee.

Op reis gaan, is voor vele bezoekers van het MS Huis eerder de uitzondering dan de regel“, legt ze de vinger op de wonde. “De meesten hebben nu eenmaal heel wat verzorging nodig. Het is voor velen dan ook een unieke gelegenheid zodat het aantal beschikbare plaatsen in een mum van tijd was ingevuld. Dankzij dit initiatief trekken twintig MS-patiënten en tien partners op vijfdaagse trip naar Bourgondië. Uiteraard worden ze gesteund door een sterke groep zorgverleners, onder meer een neuroloog, enkele kinesitherapeuten en een vijftal verpleegkundigen die hen hierbij zullen bijstaan.”

Niets moet, alles mag

Tussen 27 april en 1 mei reist het gezelschap naar het prachtige natuurgebied van de Morvan. “Het doel van deze trip is mensen met MS de kans te bieden om van een zorgeloze, sportieve vakantie te genieten waar persoonlijke grenzen kunnen verlegd worden”, aldus Klaas Vanneste. “Het wordt een mix van cultuur, ontspanning en inspanning. Ook in het vakantiehuis zelf wordt vanalles georganiseerd zodat iedereen iets kan vinden op zijn of haar ritme. Niets moet, alles mag.”

De financiële drempel werd zo laag mogelijk gehouden. Tal van sponsors die ten volle in dit project geloven gaven dan ook hun medewerking. Peter van het hele project is Willy Naessens. Ook JCI Menen-Wevelgem deed een extra inspanning onder meer door de organisatie van een comedy-avond.

We wilden iets bijzonders organiseren voor onze veertigste verjaardag“, besluit Klaas Vanneste. “Dit initiatief staat dan ook symbool om de moed nooit op te geven en steeds voorwaarts te gaan. Een aloud citaat van Napoleon “Impossible n’est pas français”, werd door JCI Menen-Wevelgem om die reden dan ook gekozen als motto van de MS Buddy Challenge.” (SLW)

Meer informatie:

www.msbuddychallenge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier