MPI Rozenweelde in Aartrijke in lockdown: 40 kinderen in quarantaine

© AFr
Redactie KW

Het MPI in Rozenweelde in Aartrijke is voor vijf weken in lockdown. Veertig kinderen verblijven er in quarantaine, niemand mag er nog binnen of buiten. “We mochten zelfs geen afscheid nemen”, zucht Brenda Dieryckx, de mama van Lizzie (13). “Maar wat moet, dat moet. Lizzie is er in uitstekende handen.”

Hartverscheurende taferelen in het Medisch Pedagogisch Instituut Rozenweelde, de voorziening voor kinderen met een mentale of meervoudige beperking in Aartrijke. Door de coronacrisis moeten veertig van de honderd kinderen die van het centrum gebruik maken verplicht in quarantaine. En dit voor – op zijn minst – vijf weken. De maatregelen die aan de woonzorgcentra werden opgelegd, gelden immers ook voor het MPI. Buiten het personeel mag er niemand nog binnen of buiten.

Je kind voor voor zo’n lange tijd moeten afgeven, zonder het nog even te kunnen knuffelen, is echt verschrikkelijk

“We konden zelfs geen afscheid meer nemen”, zucht Brenda Dieryckx, de mama van de 13-jarige Lizzie uit Torhout. Het meisje heeft de mentale leeftijd van een tweejarig kind. Lizzie gaat normaal elke avond naar huis. Maar sinds donderdag kan dat niet meer. “We werden toen opgebeld door de directie”, vervolgt Brenda. “Wie dat wou mocht zijn kind meteen komen ophalen. Maar de kinderen van Rozenweelde vragen intensieve zorg, omkadering en structuur die niet iedereen thuis kan bieden. Gelukkig was er voor Lizzie nog een plaatsje om te blijven. Maar je kind voor voor zo’n lange tijd moeten afgeven, zonder het nog even te kunnen knuffelen, is echt verschrikkelijk. Het enige wat ik nog kan doen is verse kledij brengen. Ik moet de directie daar wel telkens van op de hoogte te brengen. We moeten namelijk ten allen prijze vermijden dat Lizzie mij ziet, als ze bijvoorbeeld eventjes in de zintuigtuin vertoeft. Want dan zou ze niet begrijpen dat ze niet mee kan naar huis.”

MPI Rozenweelde in Aartrijke in lockdown: 40 kinderen in quarantaine
© AFr

Gelukkig kunnen de ouders af en toe via de webcam met hun oogappel babbelen. Of de personeelsleden bezorgen hen zelfgemaakte filmpjes. “Het is een vreselijke maatregel, maar ik heb er uiteraard alle begrip voor”, zegt Brenda. “Wat moet, dat moet en in Rozenweelde is Lizzie uitstekend omringd. Ze heeft er haar vertrouwde spulletjes, zoals haar knuffels. Gelukkig heeft ze niet veel besef van tijd en aangezien ze al sinds haar zesde naar Rozenweelde gaat, voelt ze zich er thuis. Maar voor ons als ouders is het helaas veel zwaarder om te dragen. Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat de bevolking de maatregelen ter harte neemt en strikt opvolgt, zodat deze situatie niet langer dan vijf weken hoeft te duren.”

MPI Rozenweelde in Aartrijke in lockdown: 40 kinderen in quarantaine
© AFr

Het personeel van Rozenweelde stelt intussen alles in het werk om het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. “Onze mensen proberen de rol van de ouders zo goed mogelijk over te nemen”, zegt waarnemend directeur Elke Winne. “Ze staan dag en nacht klaar voor de kinderen. Hopelijk kan dit zo blijven, want als personeelsleden ziek worden moeten ze meteen naar huis. Elke personeelslid moet bij aankomst en vertrek de eigen lichaamstemperatuur meten. En de vrijwilligers mogen sowieso niet meer komen.”

Tekort aan materiaal

Volgens de directeur kwam de richtlijn er bijzonder abrupt. “Dat maakt het drama des te groter. Voor leefgroepen met zwaar hulpbehoevende kinderen en jongeren gelden dezelfde richtlijnen als de woonzorgcentra. In samenspraak met onze artsen hebben we heel snel knopen moeten doorhakken. Intussen dreigt een tekort aan materiaal zoals mondmaskers, schorten, handschoenen, thermometers en ontsmettingsmiddel.”

Het MPI Rozenweelde werkt nauw samen met de aanpalende school voor bijzonder onderwijs Zonnehart. Ook daar is de situatie precair. “Slechts 18 van de 85 leerlingen komen nog naar school, maar een dergelijke kwetsbare groep kinderen samen zetten, is echt niet evident. Het is jammer dat de situatie in het buitengewoon onderwijs momenteel wat onder de radar blijft. Hopelijk keert het tij snel, want ik weet niet hoelang dit houdbaar blijft.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier