MPI De Vleugels uit Klerken vrijuit voor hersenbloeding meisje

© (Foto JH)
Redactie KW

Het MPI De Vleugels in Klerken (het vroegere Maria Ter Engelen) is na meer dan 8 jaar volledig vrijgesproken voor een hersenbloeding dat een meisje opliep in het centrum. Een team van dokters oordeelde nu dat het meisje de hersenbloeding spontaan opliep en niet door bijvoorbeeld een val. Opvallend: ook de ouders van het meisje die het MPI zelf voor de rechter sleepten reageren tevreden.

De zaak gaat al terug naar 23 april 2012. Een toen 8-jarig meisje uit Oostende liep in het centrum een zware epileptische aanval op. Ze zweefde wekenlang tussen weken en dood. Dokters in twee ziekenhuizen hadden immers niet alleen een massale hersenbloeding opgemerkt maar ook een schedelbasisfractuur. Dat is een zeer zware breuk die normaal enkel afkomstig kan zijn van een trauma, zoals een val. De dokters verwittigden het vertrouwenscentrum en de ouders dienden klacht in bij de politie. Vier jaar lang werd de zaak onderzocht door het parket van Veurne. Er werden talloze verhoren afgenomen. Maar uiteindelijk werd de zaak geseponeerd: er kon geen schuld in het MPI worden gevonden. De ouders gingen echter op eigen houtje verder en sleepten het MPI voor de rechter. Uiteindelijk boog het hof van beroep in Gent zich over de zaak en een nieuw team van drie deskundigen kwam vorige maand tot een verrassende wending: het meisje liep helemaal geen schedelbasisfractuur op. Doordat ze sowieso een zware meervoudige handicap heeft is ook de anatomie van haar hersenen verstoord. De eerste dokters gingen verkeerdelijk uit van een breuk. De hersenbloeding was er wel maar die was spontaan ontstaan. Gevolg: de vrijspraak over gans de lijn.

De ouders van het meisje reageren opvallend genoeg zélf tevreden, ondanks het feit dat ze ongelijk kregen. “We kennen nu tenminste de waarheid, daar was het ons om te doen. We weten nu dat onze dochter niet gevallen is of zo in het MPI, een geruststelling. We vinden het wel spijtig dat dit acht jaar moest duren en we zelf misleid werden door die eerste artsen.” Ook het MPI reageert tevreden. “Wij hebben altijd geloofd in onze onschuld en het feit dat we geen fout maakten”, zegt advocaat Thomas Bailleul namens het MPI. De directie en de ouders, die wel moeten opdraaien voor de gerechtskosten, plannen binnenkort een gesprek om de zaak achter zich te laten. Het meisje dat intussen 16 jaar is, verblijft nog steeds in het MPI.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier