Motorliefhebbers gezocht voor expo in Beernem

Roger De Rycker (toenmalig organisator van de motorraces), Conny Lambert (cultuurdienst Beernem), echtgenote van Roger De Rycker, Marino D'hondt (Cultuurhistorische Kring St-Joris), Patricia Waerniers (schepen van erfgoed), Ivan Decoster (bestuurslid MC 't Hoekske) en Ronny Zutterman (voorzitter van MC Hulstlo). © AVH
Arno Van Haverbeke

Ruim 40 jaar geleden stond Sint-Joris in het middelpunt van de belangstelling van de internationale sportwereld met wegraces voor motorsporters. De geschiedenis in die sport verdient nu volgens de gemeente wat extra aandacht. In 2021 komt er een expo met historisch materiaal over de motorsport in de gemeente.

Tot op vandaag zijn er in Groot-Beernem verschillende motorsportverenigingen. De organisatoren rekenen dan ook op hen om op zolder op zoek te gaan naar historisch materiaal, foto’s of video’s van de wedstrijden. Op donderdagavond 20 februari organiseert de cultuurdienst een ‘motorsportcafé’ in zaal Sinjo. Liefhebbers die filmmateriaal, anekdotes, trofeeën of andere materialen hebben, zijn dan meer dan welkom.

“Veel volk, veel lawaai en het rennersdorp…”

Voor schepen Patricia Waerniers (CD&V) heeft de expo een speciale waarde. “Sint-Joris stond destijds bekend voor zijn jaarlijkse motorraces. Ik woonde als kind in Sint-Joris en ik heb daar heel veel herinneringen aan: het vele volk, het vele lawaai, het rennersdorp…”, vertelt Patricia. “Deze races zijn in de jaren 80 gestopt, helaas na enkele dodelijke ongevallen. Maar nu willen we deze terug in de herinnering brengen door de toenmalige medewerkers, de toenmalige racepiloten en andere betrokkenen te betrekken voor het opzetten van een expo.”

Stukje erfgoed

Behalve die motorrraces is er nog veel motorsportinteresse in Groot-Beernem. Enerzijds is er de Oedelemse motorclub ‘t Hoekske, een vereniging die al bijna veertig jaar lang actief is. Zij organiseren jaarlijks de bekende paastrofee in Sint-Joris tijdens het paasweekend. Daarnaast is er ook nog motorclub Hustlo, zij bestaan volgend jaar 25 jaar. “De motorsport leefde en leeft nog steeds in onze gemeente. Het is dan zeker ook de moeite om dit stukje erfgoed eens in de kijker te zetten, want door het beeldmateriaal dat we willen verzamelen, kunnen we ook zien hoe ons dorp er vroeger uit zag”, reageert Patricia Waerniers.

“Sint-Joris stond bekend voor zijn jaarlijkse motorraces”

De expositie zal ook symbolische waarde hebben voor de nabestaanden van piloten, mecaniciens en andere betrokkenen. “Het is voor hen de uitgelezen kans om de motorsferen van vroeger terug te beleven”, aldus nog Patricia. “Eerder waren er al exposities voor de duivensporters en de bollers, nu vonden we dat het tijd was om de motorsport in de picture te zetten. Op die manier betrekken we ook mensen die anders niks met erfgoed te maken hebben, want onze geschiedenis in de motorsport is eigenlijk immaterieel erfgoed.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten