Moslimgemeenschap past ramadan aan door coronamaatregelen: “Het gebed gebeurt nu online”

Yassin El Attar: "Het afhalen van maaltijden gebeurt volgens een duidelijk schema en met reservaties." © JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vorige week vrijdag ging de ramadan van start. Een maand van bezinnen en vasten voor de 5.000 leden van de moslimgemeenschap in Kortrijk. Eten en drinken doen zij pas na zonsondergang, tijdens de iftar. Gewoonlijk is dat een gelegenheid waarbij familie en vrienden samenkomen, maar dat is gezien de coronamaatregelen uitgesloten. Dat gaf aanleiding tot bezorgdheid op sociale media. Voorlopig onnodig, zo blijkt.

“Natuurlijk is dit een grote uitdaging voor de moslimgemeenschap”, vertelt Yassin El Attar, woordvoerder van de Atakwa-moskee in Kortrijk. “Maar we zullen ons net als iedereen aan de maatregelen houden. Wij sloten onze moskee zelfs al op 13 maart, een dag voor de zogenaamde lockdownparty’s. Daarmee wilden we onze leden en de rest van de gemeenschap beschermen.”

Al verandert dat aan de eigenlijke vasten helemaal niets. “In principe wordt van iedereen verwacht dat ze vasten vanaf de puberteit”, aldus Yassin. “Maar daar zijn natuurlijk uitzonderingen op. Ouderen, zieken, studenten die moeten studeren, zwangere vrouwen, verpleegsters die heel wat uren draaien in het ziekenhuis, mensen die een zware dagtaak niet kunnen combineren met vasten, enzovoort. Zij kunnen kiezen om hun vasten later in te halen of om een bijdrage te doen aan het goede doel. Maar dat doe je gewoon thuis. Voor ons zit het probleem vooral in het gemeenschappelijke gebed. Dat vindt nu ook thuis plaats. Normaal gezien gebeurt dat in de moskee, nu proberen we tegemoet te komen aan de gelovigen door het gebed live te streamen.”

Grote betekenis

Daarnaast bleken ook de maaltijden voor de minderbedeelden een probleem. “In normale omstandigheden nodigen we tijdens de ramadan elke avond een 30-tal mensen uit die het moeilijk hebben. Zij kunnen gratis de maaltijd delen met ons”, aldus Yassin. Ook dat is in coronatijden uiteraard geen mogelijkheid. Onduidelijkheden en verschillen in de richtlijnen van de Vlaamse en federale overheid zorgden ervoor dat zowel maaltijden afhalen als ze aan huis leveren geen mogelijkheid bleek. “Gelukkig bleek op het allerlaatste moment dat mensen de maaltijden toch mochten komen afhalen. Dat gebeurt volgens een duidelijk schema en met reservaties. De maaltijden worden gemaakt door vrijwilligers die rekening houden met alle nodige maatregelen.”

Er is nog geen sprake van overlast, dus hoeven we geen extra mensen in te zetten – Thomas Detavernier, politiewoordvoerder

“Ik ben net blij dat de vasten in deze moeilijke periode valt”, vertelt Hakima Zoulali (38) uit Bellegem. Ze is aan de slag als patiëntenbegeleidster in het nu erg druk bezette AZ Groeninge, maar twijfelde geen seconde om dit jaar mee te vasten. “Ik denk dat een maand van bezinning en wat tijd voor jezelf exact is wat we nu nodig hebben”, zegt ze. “Ik put kracht uit de ramadan. Natuurlijk missen we onze familie en vrienden. We overwegen om eens via WhatsApp het brood te breken, maar dat is er voorlopig nog niet van gekomen. Voor mijn man is het wel een grote aanpassing dat hij niet in de moskee kan gaan bidden. Maar nu doen we dat gewoon samen met onze zes kindjes thuis, dat heeft ook zijn charme. De ramadan heeft voor ons elk jaar een grote betekenis. Maar dit jaar nog net iets meer dan anders. Je voelt je heel nederig eens je beseft dat zoiets microscopisch als een virus je hele leven op zijn kop kan zetten.”

Bezorgdheid niet nodig

Het breken van de vasten, de iftar, gebeurt bij zonsondergang. Voor de meeste moslims een gelegenheid om samen te komen met vrienden en familie, vaak in openlucht. Gevreesd werd dat dat zou zorgen voor overlast en het overtreden van de coronamaatregelen, zoals enkele weken geleden ook op paaszondag gebeurde. “Maar tot nu toe is daar geen sprake van”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Onze coronapatrouilles houden uiteraard een oogje in het zeil. Maar het is niet zo dat we extra mensen inzetten. Daar is voorlopig nog geen nood aan.”

Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne benadrukt dat er geen reden is tot bezorgdheid. “Uiteraard houden wij toezicht. De maatregelen gelden immers voor iedereen. Als we mensen in groepjes op straat zien, dan riskeren ze een proces-verbaal. Iedereen werd ook voldoende geïnformeerd. Maar om eerlijk te zijn heb ik het gevoel dat steeds meer mensen zich schikken naar de maatregelen en dat we dus steeds minder boetes moeten uitdelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier