Moskeeplannen in Tielt gaan de goeie richting uit: vzw heeft locatie in vizier

Aziz Michmich en Daniël Schonewille van de vzw Ihsan.© Wouter Meeus
Aziz Michmich en Daniël Schonewille van de vzw Ihsan.© Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Vier maanden na hun eerste oproep zegt de vzw Ihsan dat de plannen voor de oprichting van een moskee in Tielt op kruissnelheid zitten. “Momenteel voeren we gesprekken om in de stadsrand van start te gaan”, zegt initiatiefnemer Aziz Michmich. Om alles concreet te maken, is 500.000 tot 700.000 euro nodig. Daarvan werd al ruim 25.000 euro opgehaald.

Het idee is ondertussen bekend: de groeiende moslimgemeenschap in en rond Tielt een eigen moskee geven. “Want de dichtstbijzijnde gebedsplaatsen liggen net iets te ver: Roeselare, Desselgem en Gent”, duidt initiatiefnemer Aziz Michmich (52). Hij richtte op 19 september de vzw Ihsan – Arabisch voor ‘verbetering’ en ‘schoonheid’ – op en die lijkt ondertussen stevig uitgebouwd. “Onze stuurgroep bestaat momenteel uit negen mannen en zes vrouwen, maar bedoeling is om evenveel dames als heren te tellen. En we merken dat de moslims uit de regio de weg naar Ihsan gevonden hebben. Bemoedigend.”

Met onze vzw Ihsan willen we zoveel mogelijk mensen helpen – Aziz Michmich

De zoektocht naar een mogelijke locatie verliep aanvankelijk minder makkelijk. “Ons eerste plan was om een stek te vinden in een industriezone, maar dat is wettelijk niet mogelijk. Daarom hebben we nu een studiebureau onder de arm genomen dat voor ons gratis de markt afspeurt. Ondertussen hebben we al een mogelijk pand voor ogen. Het centrum willen we sowieso vermijden en onze toekomstige locatie moet ook voldoende groot zijn: minstens 500 vierkante meter. We hebben immers aparte ruimtes voor mannen en vrouwen nodig en willen ook enkele klaslokalen inrichten. Hopelijk kunnen we rond onze huisvestingsplannen snel goed nieuws brengen. Onze ambitie blijft overeind staan: begin 2022 willen we met de verbouwingen starten, maar een absolute deadline is dat ook weer niet. Al willen we wel snel werk maken van onze moskee.”

Online benefiet

Om de moskee uit de Tieltse grond te doen rijzen, is wel een stevig bedrag nodig. “We rekenen op 500.000 tot 700.000 euro”, vervolgt Aziz, samen met Daniël Schonewille (25) uit Meulebeke. Hij is adjunct-secretaris bij Ihsan. “Daarmee willen we het totale kostenplaatje dekken: de aankoop van een gebouw en de complete inrichting ervan. Nu hebben we al ruim 25.000 euro opgehaald, maar binnenkort organiseren we een online benefiet via onze Facebookpagina en Zoom. Daarmee kunnen we een (inter)nationaal publiek bereiken. We zijn ervan overtuigd dat we de nodige fondsen zullen kunnen inzamelen, maar zitten ondertussen niet stil. Zo hebben we het opvangcentrum voor asielzoekers in Wingene al kleding en voeding geschonken en ook de voedselbank De Doorgang in Tielt hebben we al gesteund. Met onze vzw Ihsan willen we immers iedereen helpen.”

Wie Ihsan wil steunen, kan een vrije bijdrage doen op het rekeningnummer BE87 0018 9411 8794. Alle info bij Aziz Michmich op 0472 795 895 en www.vzwihsan.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.