Moorslede: “Ziekenhuisclowns van Kloen inspireerden me”

Arjen Vanhuyse vermaakt groot en klein als clown Arjoentje: "Ik probeer zoveel mogelijk variatie te brengen." (Foto JS)
Redactie KW

De 18-jarige Arjen Vanhuyse uit de Mandellaan werd tot Krak van Moorslede verkozen. De jonge Dadizelenaar treedt voor jong en oud op als clown Arjoentje. Met zijn goocheltrucs, liedjes en accordeon toverde hij het voorbije jaar bij velen een glimlach op het gezicht.

Hoewel hij nog maar achttien jaar oud is, weet Arjen Vanhuyse al heel goed hoe hij de show kan stelen bij jong en oud.

Als clown Arjoentje treedt hij op in rusthuizen en op verjaardagsfeestjes.

Zelfs op nieuwjaarsrecepties wordt de Dadizelenaar ingeschakeld om op een originele manier een huwelijksaanzoek voor te bereiden.

“In mijn nog prille leven heb ik al heel wat uren in ziekenhuizen doorgebracht. Daar leerde ik de ziekenhuisclowns van Kloen kennen. Die inspireerden me wel.”

Arjen besloot in 2015 om auditie te doen voor de Kloen-musical. Hij kreeg er uiteindelijk ook een rol toebedeeld.

Een eigen show

“Na die voorstellingen kwam ik op het idee om clown te zijn ten voordele van Kloen.”

“Doordat het door mijn gezondheidsproblemen niet verstandig zou zijn om vaak in ziekenhuizen te komen, werkten Geert Deraeve en ikzelf een nieuw concept uit. Clown Arjoentje was geboren en de formule slaat goed aan.”

Een eerste kleine show op een verjaardagsfeestje van de kleinzoon van Geert Deraeve werkte onmiddellijk aanstekelijk.

Arjen schreef een eigen show en verdiepte zich in de wereld van het goochelen.

“Daarbij kreeg ik heel veel steun van Ledegemnaar Christophe D’Hondt. Ik heb de voorbije jaren heel veel van hem geleerd,” zegt een enthousiaste Arjen.

“De mix van muziek, goochelen en animatie blijkt een heel goed recept te zijn”

Veel variatie

Na enkele optredens ging de bal serieus aan het rollen. Arjen bracht inmiddels tientallen shows, zowel voor kinderen als senioren.

“Vorig jaar leerde ik zelf ook accordeon spelen en inmiddels kan ik ook wat buikspreken.”

“Ik probeer zoveel mogelijk variatie te brengen tijdens de shows. De mix van muziek, goochelen en animatie blijkt een goed recept te zijn.”

Ondertussen stromen ook de boekingen voor dit jaar volop binnen. Arjoentje zal onder meer ook in Frankrijk te zien zijn, waar hij samen met zijn vader voor animatie zal zorgen.

“Vader was vroeger als animator aan het werk in het Dadipark. Nu is hij nog altijd deejay. In Troyes zal hij de gepaste plaatjes draaien, terwijl ik met tafelgoochelen de gasten zal proberen te vermaken,” besluit Arjen.

“Sinds intrede Arjoentje voel ik me veel beter”

Een vat vol energie. Zo ziet Arjen Vanhuyse eruit wanneer hij een groep toeschouwers vermaakt tijdens een van zijn shows. Toch leek het enkele jaren geleden niet zo goed te gaan met Arjen.

De jonge Dadizelenaar heeft een immuniteitsstoornis, waardoor hij heel snel ziek wordt. “Eigenlijk ben ik levenslang ziek. Vroeger lag ik slag om slinger in een ziekenhuis. Sinds ik gestart ben met activiteiten en de shows met Arjoentje voel ik me wel veel beter dan vroeger.”

Dat wil echter niet zeggen dat Arjen niet meer moet oppassen. “Mijn bloedresultaten zijn even slecht als vroeger.” Toch probeert Arjen van elk moment in zijn leven te genieten. Naast zijn shows met Arjoentje is hij ook verzorger bij de wielerploeg van zijn schoonbroer.

Met Make A Wish naar de Tour

“Ik ben al enkele jaren gepassioneerd door het wielrennen. Enkele jaren geleden mocht ik dankzij Make A Wish mee naar de Tour. Dat was een onvergetelijke dag.” De Dadizelenaar blijft een speciale band hebben met de wensenorganisatie. “Intussen trad ik al heel veel op als Arjoentje. Maar de show die ik gaf in het kasteel van Rumbeke voor een klasje van een ziek kindje blijft me toch altijd bij.” Dat Arjen verkozen werd als Krak van Moorslede had hij niet verwacht.

“De andere kandidaten hebben de voorbije jaren al een heel mooi netwerk opgebouwd binnen verenigingen. Ik ben nog maar achttien en ken wellicht wel minder mensen. Maar misschien hebben mijn jeugdigheid en ondernemingszin er wel voor gezorgd dat de mensen op mij stemden.”

Arjen kon alvast niet rekenen op de stem van zijn eigen moeder. “Doordat Christophe D’Hondt in Ledegem genomineerd was, stipte ze eerst hem aan. Een terechte stem, maar moeder wist wel niet dat er slechts één keer mocht gestemd worden in de hele Krakverkiezing.”

Bio Arjen Vanhuyse

Privé

Arjen werd op 9 november 1999 in Roeselare geboren. Hij is de zoon van Patrick Vanhuyse (52) en Carine Sioen (51). Hij heeft nog een zus Kelsey (25) en woont bij zijn ouders in de Mandellaan in Dadizele.

Loopbaan

Arjen is student aan de Sint-Jorisschool in Menen. Hij volgt er de richting Business Support.

Vrije Tijd

Verzorger bij wielerploeg VIND Cycling Project, optreden als clown Arjoentje.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.