Moorslede wil met aanplanten 19.000 bloembollen bijen duwtje in de rug geven

(foto JS) © jan_stragier Jan Stragier
Redactie KW

Om wilde bijen, hommels en honingbijen volgend jaar een duwtje in de rug te geven bij hun zoektocht naar voedsel, zijn de groenarbeiders van de gemeente samen met medewerkers van Buurt&Co deze week gestart met de aanplant van maar liefst 19.000 biobloembollen op verschillende plaatsen in de gemeente.

Wie door de gemeente rijdt merkt ongetwijfeld de vele bloembollen op die de voorbije dagen werden gepland. Onder andere op het domein Grimmertinge, op het kerkplein van Slypskapelle, op de begraafplaats in Dadizele, aan de kerk in Moorslede en op de ronde punten verspreid in de gemeente werden er biobloembollen aangeplant. “Er werd gekozen voor biobloembollen, omdat deze vrij zijn van chemicaliën en dus gezond zijn voor de bijen. Het belang van bijen voor onze voedselzekerheid en biodiversiteit valt niet te onderschatten. Bijen zorgen voor bestuiving van drie vierde van alle voedingsgewassen. Onder impuls van onze gemeentelijke werkgroep Kruisbestuivers springen we daarom in de bres voor de bijen”, aldus schepen voor milieu Sherley Beernaert (STERK). Er werd vastgesteld dat binnen de gemeente voornamelijk tulp en narcis aanwezig zijn. Om de diversiteit groter te maken werd nu geopteerd voor Blauwe druif, Oosterse sterhyacint, Gewone vogelmelk en gele -, witte – en Boerenkrokus.

Bijeninventaris

Eind maart gebeurde in het kader van het project Kruisbestuivers al een bijeninventarisatie door Jens D’Haeseleer, medewerker wilde bijen bij Natuurpunt. “Hij bezocht acht locaties en vond vijfendertig bijensoorten, waarvan één heel zeldzame, de Vroege Bloedbij, en één zeldzame, de Ingesnoerde Groefbij”, aldus de schepen. Die laatste is een piepkleine bijensoort die in gangetjes in de grond nestelt. “Op verschillende locaties werden ook nestelende bijen aangetroffen. In tegenstelling tot wat men soms beweert, zijn de meeste bijensoorten ongevaarlijk.”

Bijenwerkgroep

In Moorslede wil men het lokale bijenactieplan, opgestart in 2021, verder uitwerken. “Om de openbare en private ruimte verder bijenvriendelijk in te richten en waar mogelijk bijen te monitoren, werkt de gemeente Moorslede samen met Stad-Land-schap West-Vlaamse Hart en Inagro aan het project Kruisbestuivers”, aldus Sherley. Dit project wordt onder meer gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkelingen. “Maar ook als inwoner kan je je steentje bijdragen. Je kan bloemen aanplanten in de tuin, maar ook de aanleg van een geveltuintje biedt al veel voedsel aan de bij.” Wie interesse heeft kan ook nog steeds aansluiten bij de lokale bijenwerkgroep. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier