Moorslede stelt toch toeristisch programma voor, ondanks corona

Er komen toeristische en culturele coronaproof activiteiten in Moorslede. (foto JS) © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Hoewel het coronavirus een stokje voor de start van het toeristische seizoen stak en alle culturele activiteiten en evenementen werden afgelast, zaten de cultuurdienst en toeristische dienst niet stil. De gemeente stelde deze week haar coronaproof cultureel en toeristisch programma voor.

Door de coronacrisis zijn inmiddels heel wat evenementen en activiteiten voor deze zomer afgelast. “Met de gemeente wilden we toch nog iets maken van het toeristisch seizoen. We gingen op zoek naar veilige oplossingen. Ik denk dat we tevreden mogen zijn over het programma dat de diensten toerisme en cultuur samen hebben samengesteld”, aldus schepen voor Cultuur en Toerisme Nessim Ben Driss (Visie). Maandagavond werd het programma op domein ‘t Torreke voorgesteld.

Twee zoektochten

Voor gezinnen met kinderen werden twee zoektochten in Dadizele uitgewerkt. “Bij zoektocht ‘Bakker Bas’ gaan de kinderen van vier tot acht op zoek naar welke lekker taart Bakker Bas moest bakken. Nadat hij is gevallen is hij zijn geheugen kwijtgeraakt. Langs een parcours van drie kilometer moeten de deelnemende kinderen raadseltjes oplossen. Met de bakkersmuts op hun hoofdje gaan ze op pad. Nadien worden ze beloond met een lekker stuk taart”, legt Bieke Bekaert van de toeristische dienst het concept uit. In samenwerking met Das Box werd een tweede zoektocht uitgewerkt voor de kinderen ouder dan acht jaar. “Deze zoektocht is gebaseerd op het alom gekende spelletje Cluedo. Met het gebruik van een app op de smartphone zoeken de kinderen naar de oplossing”, vult collega Marilyne Volckaert aan. Beide zoektochten lopen van 20 juni tot en met 30 september. Meer informatie is verkrijgbaar bij de toeristische dienst op het domein ‘t Torreke.

Kiek Touristique

De gemeente hoopt de komende jaren meer beeldmateriaal te verzamelen. “Met Kiek Touristique willen we de fotograaf in iedere bezoeker of inwoner van onze gemeente wakker schudden”, legt Marilyne uit. Wie een mooie foto van een leuke plaats in de gemeente op Instagram post met de tags #KiekTouristique en Toerisme Dadizele maakt kans op een mooie prijs. De vijf beste foto’s worden door een jury geselecteerd en afgedrukt op postkaarten. Deelnemen kan van 13 juni tot en met 17 juli.

“We gaan volgende week op zoek naar een alternatief voor de avondmarkt”

Tijdens de coronacrisis werd er al massaal gewandeld en gefietst. Ook hier wil de gemeente tijdens het toeristisch seizoen op inzetten. In samenwerking met de cluster Grensleie en de Krant van West-Vlaanderen werd een fietsfotozoektocht uitgewerkt. De tocht van drieënveertig kilometer werd uitgestippeld langs het fietsnetwerk en brengt de deelnemers langs verschillende bezienswaardigheden in Ledegem, Menen, Moorslede, Wervik en Wevelgem. Deelnemen aan de zoektocht kan via deze krant, maar ook via de folder die beschikbaar is in het toeristisch infokantoor. De zoektocht loopt van 19 juni tot en met 9 oktober. Nog in samenwerking met de cluster Grensleie werden twee verschillende fietslussen van om en bij de veertig kilometer uitgedacht. “Daarin speelt de Kezelbergroute een centrale rol”, aldus Marilyne. Wandelaars kunnen zich dan weer uitleven langs het Pater Lievenswandelpad. “Het Koekuitwandelpad werd uitgebreid en herwerkt. De start van het nieuwe Pater Lievenswandelpad ligt aan de Sint-Martinuskerk”, aldus schepen Nessim. Van 20 juni tot 20 september is er een fotozoektocht gekoppeld aan de wandeling. Deelnemers maken kans op restocheques.

Drive-in

De dienst cultuur organiseert eind augustus twee familievoorstellingen. Op dinsdag 25 augustus kunnen de allerkleinsten genieten van de voorstelling ‘De Wolk’. Op maandag 24 augustus is er ‘Tarzan’ voor de kinderen uit de lagere school. “In normale omstandigheden zouden we op 11 juli ook heel wat organiseren, maar door de coronacrisis is dat niet mogelijk. Toch zochten we naar een alternatief”, aldus Nessim. De gemeente koos voor een drive-in cinema. Op de parking van De Bunder kan men op de Vlaamse Feestdag vanuit de wagen genieten van twee films. Om 19 uur wordt de familiefilm ‘De Kampioenen’ vertoond. Om 22 uur is er de film ‘Torpedo’. Op de parking is er plaats voor zesenzestig wagens. Reserveren vooraf is noodzakelijk en kan via de cultuurdienst. In de basiliek van Dadizele kan men ook deze zomer nog terecht voor de tentoonstelling van de plaatselijke heemkundige kring. De leden van Dadingisila doken in hun archief en werkten acht grote banners uit met informatie over de basiliek.

Avondmarkt

Ondertussen is het ook duidelijk dat de jaarlijkse hoogdag van Dadizele, de avondmarkt op 15 augustus, niet in normale omstandigheden zal kunnen plaatsvinden.

“Dat hebben we vorige week beslist. Ondertussen gaan we wel met ‘Dadizele Onderneemt’ op zoek naar een alternatief”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). De ondernemersvereniging zit volgende week rond de tafel en bekijkt wat er die dag mogelijk is. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier