Moorslede organiseert interactieve klimaattafel op 8 mei

Schepen Sherley Beernaert. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

De gemeente Moorslede wil het bestaande energieactieplan upgraden tot een volwaardig klimaatactieplan. Tijdens een interactieve klimaattafel op 8 mei wil het gemeentebestuur met alle burgers en bedrijven brainstormen rond klimaatgezonde ideeën.

De voorbije maanden was er heel wat te doen rond het klimaat. Dat verhaal laat ook het Moorsleedse gemeentebestuur niet koud. Enkele jaren geleden werd al een eerste burgemeestersconvenant getekend, nu wil de gemeente nog een stapje verder gaan.

“Samen met Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Wingene, Ruiselede, Oostrozebeke en Tielt tekenden we met de gemeente Moorslede het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030. Deze groep ‘Klimaatoverleg Midwest” vormt een pilootregio in Europa en wordt daarbij begeleid door de West-Vlaamse Intercommunale”, legt schepen van Milieu Sherley Beernaert (STERK) uit.

Haalbaar en betaalbaar

De komende maanden werkt het gemeentebestuur het plan voor de volgende jaren uit. Daarin zullen ook projecten rond milieu en natuur worden opgenomen. Die worden in een klimaatplan gegoten. “Voor het opstellen van een klimaatplan zoeken we niet enkel intern inspiratie, maar ook bij de inwoners zelf. Samen met burgers en ondernemingen gaan we daarom op zoek naar haalbare en betaalbare klimaatacties. Een klimaatplan is maar goed als het door iedereen gedragen wordt”, aldus schepen Sherley Beernaert.

Een klimaatplan is maar goed als het door iedereen gedragen wordt

Zij hoopt dat heel wat bewoners met een open blik naar de klimaattafel op 8 mei in GC De Bunder komen. “Verschillende thema’s komen er aan bod. Ik denk bijvoorbeeld aan mobiliteit, maar ook aan het tegengaan van overstromingen. Onlangs bracht ik een bezoek aan een dergelijk initiatief in Wingene. Ik was heel aangenaam verrast door de voorstellen van de bewoners.”

Wie een klimaatgezond idee heeft voor de gemeente, maar niet aanwezig kan zijn op de klimaattafel, kan voor 5 mei de digitale enquête invullen en zijn of haar idee met het gemeentebestuur delen. Alle info over de klimaattafel en de enquête is terug te vinden op www.moorslede.be/klimaattafel.

Doelstellingen uitbreiden

De voorbije jaren was klimaat en milieu een van de stokpaardjes van gewezen schepen Ward Gillis (Pro). Hij schreef zich inmiddels ook al in voor de klimaattafels in De Bunder. “Vorig jaar keurden we met de gemeenteraad het nieuwe initiatief goed. Samen met andere gemeenten kregen we de mogelijkheid om onze doelstellingen op het vlak van milieu en klimaat uit te breiden. Het is heel goed dat de gemeente luistert naar de voorstellen van de bewoners. Hopelijk komen uit die klimaattafels interessante voorstellen naar voor, die dan ook worden uitgewerkt in klimaatvriendelijke projecten.”

Volgens het oppositieraadslid is het belangrijk dat er de komende jaren serieus rekening gehouden wordt met de klimaatsverandering. “Ook de industrie, erosiebestrijding en landbouw verdienen zeker de nodige aandacht.”

De klimaattafel vindt plaats op woensdag 8 mei van 19.30 tot 21.30 uur in GC De Bunder. Inschrijven hiervoor is verplicht en kan via klimaattafel@moorslede.be. De aanwezigen krijgen een gratis drankje aangeboden. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier