Moorslede hoopt in april 2020 te starten met werken aan voormalig gemeentehuis

Schepen Nessim Ben Driss en burgemeester Ward Vergote samen op de grote zolder. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Volgend jaar starten de grote renovatiewerken aan het voormalig gemeentehuis van Dadizele. Het vernieuwde gebouw zal plaats bieden aan de stedelijke academie voor podiumkunsten en de heemkundige kring. “Dit moet een pronkstuk in de gemeente worden”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). De gemeente hoopt in april 2020 te kunnen starten. De opening zou, als alles goed gaat, dan voor 2021 moeten zijn. Er wordt een mooi budget van 1,5 miljoen euro voorzien voor de renovatie.

Wie voor het voormalig gemeentehuis op de Plaats in Dadizele staat, ziet best wel een mooi gebouw. Binnenin is dit echter heel wat anders. Het voormalig gemeentehuis is totaal verouderd. De trappen lijken niet meer veilig, op zolder huizen enkele duiven. “Het voormalig gemeentehuis is dringend aan renovatie toe. We willen dit mooie en belangrijke gebouw voor de gemeente behouden en voorzien dan ook een pak geld om het te renoveren”, steekt burgemeester Ward Vergote (Visie) van wal. De gemeente hoopt met 1,5 miljoen euro het voormalige gemeentehuis, waar de voorbije jaren de heemkundige kring en de stedelijke academie voor podiumkunsten huisden, volledig op te knappen zodat verschillende verenigingen er straks optimaal gebruik kunnen van maken.

Het voormalig gemeentehuis bestaat uit drie verdiepingen. Op de bovenverdieping, de zolder, zullen grote veranderingen doorgevoerd worden. De twee totaal verouderde ruimtes onder het dak worden omgebouwd tot drie moderne lokalen voor de stedelijke academie voor podiumkunsten (STAP). Daarbij wordt onder andere ook aandacht geschonken aan de akoestiek. De STAP krijgt ook nog een lokaal op de eerste verdieping. “Daar voorzien we ook drie lokalen voor de heemkundige kring. Met de gemeente hebben we inmiddels ook een huis gehuurd in de Beselarestraat in Dadizele. Tot wanneer het voormalig gemeentehuis gerenoveerd is, kan de vereniging daar terecht”, aldus de burgemeester.

Om toegang te krijgen tot de verschillende lokalen wordt er met een badgesysteem gewerkt. Het gemeentebestuur liet ook een studie uitvoeren door het expertisecentrum Inter, dat de toegankelijkheid van gebouwen onderzoekt. Zo wordt het vernieuwde gebouw toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers. Er wordt een lift voorzien, de houten trap wordt vervangen door een veiliger exemplaar in beton.

foyer

De benedenverdieping van het gebouw zal straks gebruikt kunnen worden door verenigingen voor recepties of voor een tentoonstelling. “Aan de achterzijde van het huidige gebouw komt er een nieuwbouw met een open ruimte. De oude gebouwen die er nu staan, worden afgebroken. Die open ruimte zal door iedereen gebruikt kunnen worden. Met de renovatie van het voormalige gemeentehuis hopen we echt de plaatselijke verenigingen naar hier te lokken”, aldus de burgemeester.

Willen graag openen in het jaar dat de heemkundige kring zijn 30ste verjaardag viert

Ook het project ‘Warm Dorp’, dat nu in het Boothuis in het Rosarium huist, krijgt een plekje in het gebouw. “Die mensen zullen ook gebruik kunnen maken van een keukentje op de benedenverdieping.” Het is de bedoeling dat de ruimte voor Warm Dorp ook gebruikt kan worden voor evenementen zoals een kaarting of een klein eetfestijn.

“Ook de ingang van het gebouw gaan we veranderen. Door een glazen poort zullen de bewoners een zicht hebben op de foyer. We hopen op die manier de mensen uit te nodigen om gebruik te maken van deze mooie locatie.”

volg mee

Via de website van de gemeente Moorslede kunnen bewoners het verloop van de werken aan het voormalig gemeentehuis nu al op de voet volgen. “We hopen om in april 2020 de werken te kunnen opstarten. Het zou mooi zijn om het gebouw in het jaar dat de heemkundige kring haar dertigjarig bestaan vier, te kunnen openen.” Dat verjaardagsfeest staat gepland in 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier