Moorselenaar Jozef zet zich met hart en ziel in voor Sint-Jozef

Redactie KW

Jozef Frits (66) werd in Moorsele geboren in een gezin van zes. Hij is na broer Antoon de jongste. Hij heeft nog twee broers Noel en Daniel en een zus Annie. Jozef groeide op op het ouderlijke hof in de Meerlaanstraat en woont momenteel in Sint-Eloois-Winkel. Maar Jozef is nog vaak aan te treffen in zijn geboortedorp waar hij als vrijwilliger vaak meehelpt bij activiteiten. Zo ook achter de bar van WZC Sint-Jozef in hartje Moorsele.

“Ik ben hier al zo’n goede 18 jaar vrijwilliger”, vertelt Jozef. “het begon allemaal toen mijn vader op 89-jarige leeftijd overleed. Mijn moeder treurde enorm om vake en zij kon terecht in het WZC Sint-Jozef.”

“Ik was aanvankelijk van plan om mijn werk bij LVD op te geven om voor haar te zorgen, maar mijn broers vertelden me dat er andere mogelijkheden waren. Zo konden we even rekenen op familiehulp. Ik kwam dagelijks bij mijn mama langs en zo ontmoette ik oudburgemeester Gilbert Flamez. Die vroeg mij of ik misschien wou helpen achter de bar gezien ik toch dagelijk aanwezig was in het WZC. En zo ben ik er ingerold.”

Zuurstof

Jozef kon op zijn 55ste op brugpensioen, maar stilzitten deed hij echter niet. “Ik ben altijd blijven helpen als vrijwilliger waar ik kon. Ik hield enorm van bestellen en opdienen en zo was ik ook een tijdje actief bij het sport- en feestcomité in de Barakken in Moorsele.”

“Maar gaandeweg werd ik meer en meer actief hier in Sint-Jozef. De bar neem ik samen met een collega zo’n vier keer per maand voor mijn rekening. Maar daarnaast help ik ook graag bij activiteiten als rummikubb, uitstappen waarbij mensen gevraagd worden om met de rolstoelen te rijden, …”

“Tegen april verhuizen we en dan kunnen we ook op een terras zetten”

Jozef zet zich ook in voor MO2, zuurstof voor Moorsele dat maandelijks ook heel wat activiteiten plant. “Henk Vandenbroucke vraagt me ook geregeld om te helpen, en dat doe ik dan ook met plezier”, gaat Jozef verder. “Zo assister ik bij workshops knutselen of bloemschikken. Of help ik bestellen tijdens activiteiten. Het is mooi om tussen de mensen te zijn.”

“Velen kennen me natuurlijk ook omdat ik een Moorselenaar ben. Ik help ook vaak op het hof van mijn broer Antoon in de Meerlaanhoeve. Omgekeerd kan ik ook altijd op de hulp van mijn broers rekenen. Mijn andere broer Daniel woont ook in Moorsele, Noel in Zwevegem. Zus Annie trok naar Vink nabij Deinze. Daar kwam onze familie oorspronkelijk ook vandaan.”

Onder de kerktoren

De bar van WZC Sint-Jozef verhuist binnenkort naar het oude gebouw van de voormalige pastorij. “Dat zal nog even aanpassen worden. Want hier hebben we een volledig overzicht van de zaal, en in de Pastorij zijn er overal aparte ruimtes en is de bar apart. Het valt dus af te wachten hoe alles zal vlotten. Maar het is wel mooi dat we kunnen uitkijken op het vernieuwde centrum van Moorsele. Voor de mensen hier is het zeer mooi om te zien dat alles veranderd en mooi wordt ingekleed. Tegen april verhuizen we en dan kunnen we op een terras zetten. Gezellig iets drinken in het centrum van Moorsele, onder de kerktoren, dat zal wel leuk worden.”

MO2 zuurstof voor Moorsele dat maandelijks een activiteit organiseert. Elke maandagvoormiddag is er een activiteit in OC De Stekke van 10 tot 11.30 uur. Op de eerste en tweede maandag van het jaar is er rummikub, de derde maandag kan je zingen en de vierde maandag gaan we dieper in op de actualiteit. Je krijgt een kopje koffie aangeboden en kan rekenen op de gedrevenheid van vrijwilligers Christine, Mirose en John. Elke dinsdagvoormiddag is er in OC De Stekke van 9.30 uur tot 11.30 uur linedance in samenwerking met de sportdienst.

Op woensdagvoormiddag kan je in het cafetaria van Sint Jozef van 10.30 uur tot 11.30 uur zitdansen onder leiding van Julie. Op donderdagnamiddag is er van 14.15 uur tot 15.45 uur mindfull yoga. Op 21 maart is de breiclub er mét extra programma over snoepdeksels, telkens vanaf 13.30 uur in de Stekke. Op 19 maart kan je bloemschikken, ideaal om de lente mee in te zetten, en dat begint om 14 uur in OC De Stekke (8 euro). Op 22 maart brengt Bernard biscuittaart mee. Snel inschrijven is de boodschap, afspraak om 14 uur in OC De Stekke (6 euro). Tenslotte is er op 26 maart rummikubnamiddag in het cafetarie van WZC Sint-Jozef. Iedereen is welkom vanaf 14 uur.

(TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier