Moorsele Koerse eert Berten Beckaert

Het Bestuur van Moorsele Koerse. Boven v.l.n.r. Philiep Berthoo, Gery Catteeuw, Bart Acke, Bjorn Moerkerke en Patrick Declercq. Onderaan v.l.n.r. Anthony Six, Martin Lezy, Sam Cappon en Geert Neyrinck. © SLW
Stefaan Lernout

Het bestuur van Moorsele Koerse wil wielerwedstrijden organiseren waarbij iedere deelnemer tevreden naar huis trekt. Met de parochianenkoers en gentlemenkoers op zaterdag 15 juni moet dat weer lukken. Dit jaar wordt de Moorseelse Flandrien Albert Beckaert geëerd.

“Wielrennen leeft toch geweldig in onze gemeente”, trapte schepen van Sport Geert Breughe een open deur in met de voorstelling van de 75ste Gullegem Koerse. De kermiskoers in Gullegem verwelkomt jaarlijks immers toprenners en duizenden toeschouwers en Gent-Wevelgem zorgt voor de naambekendheid van de gemeente tot in Ecuador.

Wielerhart klopt

En Moorsele? Daar klopt het wielerhart minstens even hard als in de andere deelgemeenten. Een achttal wielertoeristenclubs, heel wat ex-profrenners, wielerteam Decock-Van Eyck-Devos Capoen en een eigen koers die al sinds de helft van vorige eeuw wordt georganiseerd. Aanvankelijk voor profs, de laatste decennia voor elite zonder contract en beloften. Tot 1996 droeg die wedstrijd de naam ‘Grote Prijs Albert Beckaert’, naar de Moorselenaar die in 1936 Luik-Bastenaken-Luik won en die in deze editie van Moorsele Koerse speciale aandacht krijgt.

Wie is Berten Beckaert?

De meest tot de verbeelding sprekende overwinning van Albert Beckaert, actief beroepsrenner tussen 1935 en 1940, was zonder twijfel Luik-Bastenaken-Luik in 1936. Berten, zoals hij doorgaans aangesproken werd, reed toen bij de grote wielerploeg Alcyon met onder meer Sylveer en Romain Maes, Roger Lapebie, Gaston Rebry, Georges Speicher en Félicien Vervaecke. In de Waalse pijl werd hij vierde, in prima conditie dus om twee weken later in Luik te starten als kandidaat winnaar.

Door de ziekte van zijn dochter Denise aarzelde hij om te starten. Gelukkig deed hij dat wel, want Berten behaalde de mooiste overwinning uit zijn carrière. Het podium moest even wachten, want hij belde eerst naar huis om te horen hoe het met zijn dochter ging. Pas toen het geruststellende nieuws kwam, ging hij zijn bloemen ophalen. De beker kreeg een voorname plaats in het huis van dochter Lea in Dadizele. Dat is de gemeente waar ook Denise nog woont.

Het bestuur van Moorsele Koerse heeft een eigen recept om jaarlijks meerdere wielerfeesten te organiseren. In september is er de koppeltijdrit voor volwassenen, voorafgegaan door een gelijkaardige wedstrijd voor kinderen vanaf acht jaar, dit jaar vanaf geboortejaar 2011. De wedstrijd voor elite zonder contract en beloften vindt plaats op vrijdag 26 juli, maar beginnen doen ze traditioneel met een wedstrijd voor de wielertoerist,in de brede zin van het woord.

Rood of wit

“Op zaterdag 15 juni organiseren we twee wedstrijden voor niet aangeslotenen, maar eigenlijk verdelen we de renners in drie categorieën”, legt voorzitter Bjorn Moerkerke uit. “Om 16 uur start de gentlemenkoers. Moorsele is een van de acht criteriums die samen de regelmatigheidscompetitie ‘wielertoeristenwedstrijden’ uitmaken. Daar mogen enkel renners aan deelnemen die ingeschreven zijn voor die competitie, hoewel het allemaal wielertoeristen blijven. Daarvoor, om 14 uur, start onze parochianenkoers. Die is voorbehouden voor inwoners van Wevelgem, daar zien we strikt op toe. We maakten het al mee dat niet-Wevelgemnaars zich aanboden met de identiteitskaart van iemand anders!”

De organisatoren van Moorsele Koerse willen dat hun dag een feest wordt voor iedere wielertoerist. “Daarom verdelen wij de deelnemers aan de parochianenkoers in twee categorieën“, zegt Anthony Six. “De minder geoefende renners geven we een wit rugnummer. Zij rijden ook 43,2 kilometer, maar vertrekken twee minuten voor de renners met een rood rugnummer. Die laatsten zijn beter getraind en rijden zeker wekelijks, zoals de Lindekestrappers. Zo willen we vermijden dat de minder getrainde renners al na enkele ronden uit koers worden genomen omdat ze te veel achterstand hebben. Voor beide maken we trouwens een apart klassement op.” Deze aanpak werpt zijn vruchten af, Moorsele Koerse mocht vorig jaar zowel bij ‘de witte’ als bij ‘de rode’ een zestigtal renners verwelkomen.

Inschrijven voor de parochianenkoers gebeurt de dag zelf, alle info op moorselekoerse.be. Inschrijven voor de gentlemenkoers is niet meer mogelijk. Start en aankomst van de wedstrijden aan Café ‘t Lindeke in de Warandestraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier